Deset godina uzbudljivog života predstave "Gospođica" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1Foto promo Nenad Petrović /JDP

 

Prema romanu „Gospođica“ nobelovca Ive Andrića, Gorčin Stojanović režirao je predstavu koja je premijerno izvedena 26. aprila 2013. godine na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a trenutno najdugovečnije ostvarenje na repertoaru ove kuće pred publikom je u sredu, 24. maja u 20 časova.

„Gospođica“ je režirana prema dramatizaciji romana koju je uradio Marko Fotez 1962. godine, kada je Andrić bio predsednik Umetničkog saveta JDP.

U premijernoj podeli Stojanovićeve predstave bili su Nataša Ninković, Vojislav Brajović, Nataša Tapušković, Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo i Dejan Dedić.

U autorskoj ekipi su i dramaturg Miloš Krečković, kostimografkinja Lana Cvijanović, koreograf Miloš Paunović, a scenografiju je uradio reditelj Gorčin Stojanović.

„Gospođica“ je učestvovala na Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu, gostovala je na sceni Zagrebačkog kazališta mladih u okviru ciklusa „Evropsko pozorište u ZKM-u”, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu…

Podeljena, kao i Andrićev roman, na dva dela, sarajevski i beogradski, radnja predstave odigrava se u decenijama velikih potresa i promena na kraju 19. i početkom 20. veka, kao i u godinama koje su došle posle Prvog svetskog rata i propasti dva velika carstva.

U tim okolnostima odigrava se uzbudljiva životna priča Rajke Radaković, jedne od velikih Andrićevih junakinja. Ona prikazuje sudbinu žene koja je, s mukom pokušavajući da razume vremena koja se menjaju i uzburkani svet u kom se obrela, sve posvetila nastojanju da ispuni davni, teški očev zavet.

I tako, grozničavo štedeći i strasno stičući, Andrićeva junakinja Rajka Radaković čitav život provodi bez ljubavi i prave radosti, otuđena i sama, sve do tragičnog kraja…

Izvođenje „Gospođice“ 24. maja je poslednje u ovoj sezoni, a predstava će imati engleski titl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari