Deset razloga zašto morate posetiti Festival uličnih svirača - Gradić fest 1Foto: Jelena Janković

PRVI razlog: Povorka i performans u vazduhu

Spektakularan koncert španskog pijaniste i performera Davida Morena, 30. avgusta u 21 sat ispred (ali iznad) “Beogradske kapije”, otvoriće ovogodišnje 18. izdanje Festivala uličnih svirača – Gradić festa. Pre toga, uslediće tradicionalna povorka građana i učesnika Festivala ulicama Novog Sada, od “Trga slobode”, preko mosta, do “Podgrađa Petrovaradinske tvrđave”.

Na čelu povorke ovog puta biće orkestar limenih duvača “Bandakadabra” iz Italije, koji na savremen način spaja tradiciju hodajućih trubačkih

sastava sa aktuelnim trendovima u popularnoj muzici. Uz njih će biti i “Orquestra Creativa” iz Portugala, šarenolik sastav različitih generacija koji svira sopstvenu muziku na improvizovanim instrumentima od recikliranih materijala, predvođen umetničkim direktorom Aleksandrom Carićem Carem. Na začelju kolone će biti novosadski sastav “Sambansa”, koji godinama uspešno neguje brazilsku kulturu i muziku, kao jedinstvena pojava tog tipa na ovim prostorima. Putanja kojom će se kretati povorka biće u to vreme zatvorena za saobraćaj, kao i ulice “Podgrađa” tokom svih programa Festivala.

Šou Davida Morena koji će uslediti nakon dolaska povorke u “Gradić” pomera granice uobičajenog poimanja scenskog nastupa. Moreno na Gradić fest dolazi posredstvom “Plants AiR” programa za rezidencije umetnika koji realizuje Fondacija “Novi Sad 2021” u sklopu sveobuhvatne platforme “Kaleidoskop kulture”, čiji je cilj zajedničko kreiranje prostora i programa kulture u Novom Sadu.

Njegov koncertni klavir lebdi šest metara iznad pozornice i omogućava ovom inovativnom umetniku da dok traje predstava i sam bude prava zvezda, koja sija visoko na nebu. Pijanista i kompozitor iz srca Katalonije, jedinstven je umetnik koji traga za inspiracijom između muzike, pozorišta, plesa, bioskopa i drugih umetnosti, i tvorac je osobenog i prepoznatljivog scenskog izraza. “Floten Tecles” je predstava koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, jer dok svira na svom nebeskom instrumentu, poklopac klavira postaje bioskopsko platno za projekciju filma u čijoj izvedbi učestvuje i sam Moreno, kao glumac, performer i vrhunski šoumen.

DRUGI razlog: The Wackids (Francuska)

Kako zvuči kad se najveći hitovi sviraju na dečijim instrumentima? Saznaćeš u subotu 1. septembra, od 21.30 sati na Glavnoj bini. “The Wackids” pesme izvode na japanskom sintisajzeru i dečjem setu bubnjeva “Hello Kitty”, a repertoar im se sastoji od najvećih hitova ikad. Dosad su obradili pesme kao što su “Bohemian Rhapsody”, “Wind of change”, “Killing in the name of”, itd.

TREĆI razlog: Svemirko (Zagreb/Hrvatska)

Zvuk koji slušaš dok u snu plivaš leptir stilom u moru pekmeza – to je bend “Svemirko” koji će zasvirati 31. avgusta, tačno u ponoć na Glavnoj bini Festivala. Ravno iz kosmosa na našu planetu ova skupina vračeva stiže u “Gradić” da vas odvoji od sopstvene svesti. Nakon albuma “Vanilija”, emo-macho pop nastavlja svoju zvučnu progresiju drugim studijskim albumom “Tunguzija” koji će izvesti upravo na Festivalu uličnih svirača – Gradić festu.

ČETVRTI razlog: Sol Cinema (Velika Britanija)

Najmanji bioskop u “Solarnom sistemu” – direktno iz Velike Britanije stiže u “Gradić”! Prilika je to za gledanje kratkih filmova, od četvrtka do subote, od 19 sati ispred “Beogradske kapije”. Crveni tepih, kokice i osoblje “Sol cinema” vratiće vas u davna vremena kad je bioskop bio totalni glamur! Jedinstven mobilni bioskop u vintedž karavanu koji se u potpunosti napaja energijom “Sunca”. Pretvorimo zajedno “Sunce” u zabavu!

PETI razlog: Sana Garić (Beograd)

Sanu Garić publika je upoznala dok je svirala u beogradskom bendu “Xanax”. Sada je uzela deo toga i nastavila da gradi ličnost Sane Garić kroz autentičan zvuk elektronske muzike pomešane sa gitarom i perkusijama. Nastup Sane Garić je 1. septembra, na Glavnoj bini od 23 sata. Sa njom će još nastupiti Feđa Tom Franklin iz benda “Fish in Oil” na bubnjevima, zatim Pavle Popov na klavijaturi i gitari, i Miki Tistić iz benda “Darkwood dub” na bas gitari.

ŠESTI razlog: Gradić bioskop (filmske projekcije)

Među pratećim programima Gradić festa posebno mesto zauzimaju filmske projekcije kao tradicionalni deo Festivala od kada se preselio u “Podgrađe Petrovaradinske tvrđave”. Stoga će za posetioce ove godine biti otvoren bioskop pod vedrim nebom, na mestu gde se nekada naplaćivala malta za prelazak preko mosta, nadomak bivše vojničke kafane u “Petrovaradinu”.

U okviru “Gradić bioskopa” biće prikazana nova filmska ostvarenja različitih žanrova. Ulaz na sve projekcije “Gradić bioskopa”, kao i za sve ostale programe Festivala besplatan je.

FILIP GRUJIĆ: Žanrovska šarolikost

Prethodne dve godine, od kad se festival preselio u “Gradić”, film je, kao i ostale vrste umetnosti, našao svoje mesto na festivalu. Bioskop napolju je nešto što leto sebi može da dozvoli, i takve projekcije su uvek nosile određenu atmosferu sa sobom. Ovo je prva godina da festival ima svoj filmski program i nadam se da će se ta tradicija nastaviti“, kaže za “Danas” programski urednik, dramaturg Filip Grujić, koji je, podsetimo, i autor romana “Bludni dani kuratog Džonija”, kao i drame “Tamo gde pevaju”, koja je ušla u najuži izbor za “Sterijinu nagradu”. Bio je član bendova “Plastic Trees” i “Fusion”, a već nekoliko godina je u kreativnom timu Festivala uličnih svirača.

Za čitaoce Danasa, Filip Grujić detaljnije predstavlja filmski program na predstojećem Festivalu.:

Svake večeri biće prikazana po dva dugometražna ostvarenja i blok kratkih, odnosno muzički film i film o “Petrovaradinskoj tvrđavi” i samom “Podgrađu”. Pokušao sam da odaberem aktuelna ostvarenja sa ovih područja koja su svoju premijeru imala ove godine ili krajem prošle. Samim tim, nisam želeo da potenciram određeni žanr, već mi je namera da prikažem jedan višestruko nagrađivani dokumentarac, jedan igrani, animirani i jedan divan spoj magijskog realizma i dokumentarnog filma.

Što se tiče projekcija koje posetioci sigurno ne bi trebalo da propuste, dolazi nam dokumentarac “Druga strana svega” rediteljke Mile Turajlić, u pitanju je dobitnik nagrade za najbolji dugometražni dokumentarac na festivalu “IDFA” u Amsterdamu koji je jedan od najvećih svetskih festivala dokumentarnog filma. Dolaze nam i “Banditi u potrazi za mamom” Koste Ristića, kao i “O bubicama i herojima” Petra Pašića, film na koji se čekalo šest godina.

Hrvatski film “Kratki izlet” Igora Bezinovića, koji je imao srpsku premijeru na “FAF”, je svakako nešto što se ne sme propustiti, jer on prenosi festivalsku atmosferu iz Istre na jedan autentičan i duhovit način, ali s obzirom da će se na Festivalu uličnih svirača prikazati četiri dugometražna ostvarenja, mislim da bi bio greh propustiti bilo koji. Tu su, naravno, i kratki filmovi mojih kolega, mladih autora iz Beograda, Zagreba i Cetinja, koji će biti prvi put prikazani u Novom Sadu.

SEDMI razlog: Ana & The Changes (Beograd)

Rođena u Bagdadu, odrasla u Moskvi, živi u Beogradu, a svira amerikanu! Kad ne svira amerikanu, obrađuje malo drugačiju muziku. Ana Ćurčin u petak, 31. avgusta, na Glavnoj bini od 22.45 sati.

OSMI razlog: MKDSL (Beograd)

Inteligentna muzika za ples je samodefinicija stilskog pravca koji se trenutno vrti na gramofonima (i ostalim instrumentima) ovog majstora. Poznati producent, multiinstrumentalista i lajv performer zvučnog imena “MKDSL” dolazi u “Gradić” drugi put, nakon uspešnog nastupa sa Bojanom Vunturišević prethodne sezone. Ovaj put nastupiće 1. septembra, na Glavnoj bini tačno u ponoć.

DEVETI razlog: Sara Renar (Zagreb/Hrvatska)

U Novi Sad često navrati, a kad dođe puni lokale kao od šale. Ove godine Sara Renar u “Podgrađe” donosi suptilne melodije sa elektronskim i pozorišnim elementima. Svratite u petak, 31. avgusta, na Glavnu binu od 21.30 sati.

DESETI razlog: Reflektor teatar (Beograd)

Dve hit-predstave “Reflektor teatra” u “Gradiću” “zasvetleće u mraku“, u petak, 31. avgusta od 19 i u subotu, 1. septembra, od 19.30 sati, na Maloj bini festivala. “Muškarčine” su provokativni pozorišni dokumentarac na temu poimanja muškosti danas na ovim prostorima. Koncept, režiju i dramaturgiju potpisali su Milena Bogavac i Vojislav Arsić, a igraju Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nemanja Puvača, Nikola Pavlović, Uroš Novović i Rastko Vujisić. “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi”, takođe je dokumentarna pozorišna priča o heroju SFRJ revolucije Ivi Loli Ribaru, koja kroz paralelizam dve posleratne generacije nudi reviziju borbe protiv fašizma u doba narastajućih nacionalizama širom Evrope. Rediteljka ove predstave je ponovo Milena Bogavac, igraju Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Strahinja Blažić, Sunčica Milanović i Nikola Živanović, a originalnu muziku napisao je Dragoljub Đuričić.

Nezavisna omladinska pozorišna produkcija “Reflektor teatar” iz Beograda od 2017. sa uspehom uvodi angažovan nov i različit izraz u polje mejnstrima na teatarskoj sceni Srbije, i šire. Između aktivističkog i umetničkog, ličnog i političkog ili estetskog i edukativnog, oni povlače znak jednakosti, a predstave, kojima preispituju brojne društvene teme i mračne strane zajednice, igraju na različitim lokacijama. “Reflektor tatar” trudi se da pronađe inovativna produkcijska rešenja, kao i relevantne načine za promociju svog rada. Ova trupa je zainteresovana za intenzivan razvoj publike, koju vidi kao ravnopravnog člana pozorišne zajednice. Ujedno su i ponosni na mogućnost da bez zvanične i dugoročne podrške institucija čine predstave održivim i stvaraju nove, sa ciljem da svoja znanja i veštine učine dostupnim za sve mlade ljude zainteresovane za rad u umetnosti i kulturi, kako bi stvorili novu omladinsku odgovornu scenu. Zato je njihov logo “Svetlimo u mraku”.

JOŠ JEDAN dobar razlog: Upotreba baštine u fokusu

Drugog dana festivala, u petak od 10 do 16 sati održaće se i konferencija sa okruglim stolom na temu “Upotreba baštine”, i to u novootvorenom kreativnom centru “Prostor” na adresi “Beogradska 11”. Događaj organizuje udruženje “Suburbium”, dugogodišnji partner Festivala uličnih svirača.

“Evropska unija proglasila je 2018. za “Evropsku godinu kulturnog nasleđa”, stoga smo odlučili da se u okviru konferencije posvetimo toj temi u njenom najširem značenju. Pozvali smo stručnjake koji će izložiti svoja iskustva i istraživačku praksu, promišljanja o mestu koje kulturna baština, pokretna i nepokretna, zauzima u vrednosnom i životnom smislu struke i građana, o potrebi njenog korišćenja u skladu sa održivim razvojem, lokalnim praksama, kao i o edukaciji građana kako bi razumeli vrednost baštine (pravo na baštinu je u korpusu ljudskih prava), i muzejskoj praksi u digitalizaciji baštine”, saopšteno je iz udruženja “Suburbium”, koje već više od 15 godina podstiče multidisciplinarne aktivnosti kroz razmenu mišljenja iskustva i primere dobre prakse, a sve u cilju zaštite obnove i promovisanja baštine kao razvojnog resursa za dobrobit svih građana.

Učesnici i teme: Slavica Vujović (“Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture”) – “Tvrđava Bač” (nagrada “Evropa Nostra” 2018); mr Tijana Stanković Pešterac (“Muzej Vojvodine”, viši kustos-arheolog, pomoćnica direktora) – “Rimski pozlaćeni šlemovi kao simbol moći Rimskog carstva – u zemlji i inostranstvu”; dr Dejan Masliković (Beograd, pomoćnik za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, Ministarstvo kulture i informisanja), Natalija Vulikić (Novi Sad, “Muzej Vojvodine”, informatičar u Matičnoj službi) – “Digitalna transformacija kulture”; Milena Milošević Micić (“Zavičajni muzej” u Knjaževcu) – “Kulturno nasleđe kao resurs za razvoj obrazovnih programa”; Majda Sikošek (istoričarka umetnosti, Portal “Lepota života”, Beograd) – “Budućnost u prošlosti”; Katarina Živanović (“Letnja akademija”, “Evropa Nostra” Srbija) – “Slučaj Petrovaradin”; Aleksandar Stanojlović (Pančevo) – “Kakve trgove želimo”; Marijan Majin (Udruženje “Almašani”, Novi Sad) – “Almaški kraj – DNK Novog Sada”; dr Darko Polić (Novi Sad) – “Baština kao resurs za savremeni razvoj Novog Sada, primer Kineske četvrti” i dr Dubravka Lazić (“Akademija umetnosti”, Novi Sad) – “INTERREG projekat saradnje sa pet evropski akademija umetnosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari