Kulturni centar Gornji Milanovac organizuje tokom septembra program posvećen velikanu srpskog glumišta Miji Aleksiću, povodom obeležavanja devedeset godina od njegovog rođenja.

Omaž program posvećen Aleksiću, organizovan u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Narodnim pozorištem iz Beograda, Muzejem pozorišne umetnosti iz Beograda, Narodnim muzejem iz Kragujevca i Opštinom Gornji Milanovac, počinje danas u Modernoj galeriji dokumentarnom izložbom fotografija i plakata „Devedeset godina od rođenja Mije Aleksića“ i filmom „Nema malih bogova“ (1961) prema scenariju Novaka Novaka i Radivoja Lole Đukića, koji potpisuje i režiju.

Postavku dopunjuju lične stvari koje je porodica Mije Aleksića ustupila za tu izložbu. Eksponati će biti izloženi u sva tri galerijska prostora Kulturnog centra, a među brojni gostima koji su najavili dolazak su i reditelj Mladomir Puriša Đorđević, direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić i drugi.

Otvaranje izložbe pratiće promocija publikacije „90 godina od rođenja Mije Aleksića“, štampane na više od 60 strana i ilustrovane sa pedesetak fotografija. Izložbu prati i niz projekcija arhivskih filmskih i televizijskih materijala, a publika će se do 1. oktobra moći da se podsetiti velikih uloga iz Aleksićeve bogatog glumačke karijere.

Ulaz na sve programe povodom 90-godišnjice njegovog rođenja je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari