Devet ostvarenja iz osam zemalja 1Fotografija: Plakat za film Palme

Festival evropskog filma biće otvoren večeras u Gradskom kulturnom centru i trajaće do 11. jula.

Nakon Novog Sada, Niša, Šapca, Valjeva, Prijepolja, Prokuplja i Negotina, festival će gostovati u Užicu, gde će biti prikazano devet filmskih ostvarenja iz osam evropskih država.

Festival će biti otvoren u 20 časova projekcijom švedskog dokumentarnog filma „Palme“, koji se bavi životom švedskog premijera Ulofa Palmea do njegove pogibije u atentatu 1986. godine. Iste večeri, dva sata kasnije, biće prikazan francuski film „Leto“, u režiji Caterine Corsini.

Program se nastavlja u četvrtak, 7.jula, projekcijom hrvatske komedije „Vis-à-vis“, koji je režirao Nevio Marasović i bugarske komedije „Jarac“, Georgija Djulgerova. Sutradan, na programu su grčka drama „A.C.A.B.“ Konstantina Vulgarisa, kratki, takođe grčki film „Santa Who“ Dimitrisa Moutsiakasa i austrijski horor „Laku noć mama“, čiji su autori Severin Fiale i Veronika Franz. Festival se završava u pondeljak, 11.jula, kada će biti prikazani nemački film „Tuđina“, koji je režirao Feo Aladag, i avanturistički film iz Holandije „Admiral“, koji je režirao Roel Reine.

Organizatori Festivala su Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info centar sa lokalnim partnerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari