Kultni partizanski film „Valter brani Sarajevo“ Hajrudina Krvavca dobio je novo ruho, pišu bosanskohercegovački mediji. Filmski centar Sarajevo restauriraro je i digitalizovao ostvarenje iz 1972. godine, koje će premijerno biti prikazano 17. oktobra na 6. Cine East festivalu u Luksemburgu.


– „Valter brani Sarajevo“ zasigurno predstavlja predvodnika u žanru triler/akcioni film kada je u pitanju Istočna Evropa. Stil reditelja Krvavca odlikuju maštovitost, hrabrost i jednostavnost, a njegova filmska estetika i danas je uzor mnogim mladim rediteljima novije BiH kinematografije. Filmski centar Sarajevo je restaurirao i digitalizovao opus njegovih dugometražnih igranih filmova – izjavio je direktor Filmskog centra Sarajevo Adis Bakrač.

Film u kojem glavnu ulogu igra Velimir Bata Živojinović snimljen je u produkciji Bosna filma iz Sarajeva, a veliku popularnost stekao je u Kini. Filmski centar Sarajevo je pored filma „Valter brani Sarajevo“ restaurirao i filmove „Diverzanti“, „Most“ i „Partizanska eskadrila“, kao i „Sjećaš li se Doli Bel“, koji je nedavno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari