dik van dajkFoto: Rodin Eckenroth / Getty images / Profimedia

Dik van Dajk je glumac i komičar koji je upravo ušao u istorij kao najstariji glumac koji je osvojio nagradu Daytime Emmy, i to za gostojućeg izvođača u seriji „Days of Our Lives“.

Dik van Dajk je rekord postavio još nominacijom, jer u istoriji nije bilo starijeg kandidata za tu nagradu, prenosi Nova.rs.

– Osećam se kao špijun iz noćnog televizijskog programa. Ja sam najstariji čovek koji je ikada u istoriji bio nominovan. Ne mogu da verujem! Ceo sam život igrao uloge starih muškaraca. Da sam znao da ću živeti ovoliko dugo, više bih brinuo o sebi – poručio je Van Dajk te dodao:

– Imam 98 godina; možete li da verujete? To premašuje 80 godina u ovome poslu. Volim vas, Bog vas blagoslovio!

Legendarnom glumcu ovo nije bio prvi Daytime Emmy. Njime je nagrađen i pre četrdeset godina – 1984. godine kada je trijumfirao u kategoriji izvanrednog nastupa u dečjem programu („CBS Library“), piše „Jutarnji list“.

Van Dajk, koji u svojoj kolekciji ima i Zlatni globus, nagradu Toni, Gremi, te četiri Primetime Emija, u spomenutoj se seriji pojavio u ulozi Mystery Mana/ Timothyja Robicheauxa.

U opisu stoji da je interpretirao čoveka obolelog od amnezije kojem Marlena (Diedre Hall) pomaže u premošćavanju rupa u sećanju.

Kako bi joj to pošlo za rukom, u pomoć poziva Džona Bleka i Stiva Džonsona (Stephen Nichols), a između vežbi za poboljšanje sećanja, na rasporedu su jedan ili dva muzička broja.

Van Dajk se na početku svoje duge i plodonosne karijere ostvario kao DJ, komičar, voditelj na lokalnom radiju i u televizijskim programima.

Zatim se prebacio na „CBS Morning Show“ te sarađivao s kultnim Valterom Kronkiteom u ulozi voditelja vesti kao i Barbarom Valters.

Kasnije je postao televizijska zvezda CBS sitkoma „The Dick Van Dyke Show“ u kojem je igrao televizijskog, komičarskog scenaristu Roba Petrieja.

Glumio je u mjuziklima „Bye Bye Birdie“ (1963), „Mary Poppins“ (1964), „Chitty Chitty Bang Bang“…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari