Dimitrije Golubović, mladi niški filozof, informatičar i "vunderkind", promoviše svoj prvi roman 1Dimitrije Golubović: Foto V. Torović

Mladi Dimitrije Golubović (19), koga u delu javnosti nazivaju „genijem“ i „čudom od deteta“, promovisaće svoj prvi roman, „Dvanaest medaljona“, u utorak 27. avgusta u niškoj pivnici „Birblioteka“ („Beerblioteka“).

Promocija njegovog romana epske fantastike, koji je objavila niška izdavačka kuća „Medivest KT“, počinje u 20 časova.

Na ovom kulturnom događaju će osim mladog niškog pisca govoriti i Miloš Petković, pisac fantastike, umetnički direktor „Zmajkona“ i urednik romana, koji je na poleđini knjige Golubovića označio kao „vunderkinda“, izuzetno darovitog za pisanje, od koga u narednim godinama treba očekivati „nesvakidašnja i veličanstvena dela“.

Zainteresovani posetioci će moći da pribave primerak romana po promotivnoj ceni i sa potpisom mladog pisca.

Dimitrije Golubović, mladi niški filozof, informatičar i "vunderkind", promoviše svoj prvi roman 2
Roman „12 medaljona“: Plakat

Dimitrije, inače, privlači pažnju javnosti par godina unazad, pre svega zbog uspeha na takmičenjima iz filozofije u zemlji i svetu.

On je prošle godine godine, kao učenik trećeg razreda Gimnazije „Bora Stanković“, osvojio zlatnu medalju na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi, koja je održana u Grčkoj.

Bio je najbolji u konkurenciji 103 takmičara iz 49 zemalja.

Uspeh je utoliko veći ukoliko se uzme u obzir da on u Gimnaziji, gde je pohađao specijalizovano odeljenje za učenike posebno nadarene za informatiku, nije imao predmet filozofija.

Ovaj talentovani mladić će sledećeg meseca započeti i studije filozofije na Univerzitetu u Luvenu u Belgiji.

Objasnio je da im je poslao svoj CV, motivaciono pismo, potvrdu o određenom nivou poznavanja engleskog jezika i- primljen je, bez prijemnog ispita.

Dimitrije je ranije za Danas kazao da je, uprkos tome što se obrazovao za IT sektor i programiranje, filozofiju zavoleo „još kao dete“.

Njegova majka Bojana je završila filozofiju, pa je i on mnogo čitao o tome, a interesovanje je raslo.

„S druge strane, dobro poznavanje filozofije mi može pomoći da se bavim veštačkom inteligencijom, što je neki moj životni cilj. Želim da istražujem etički aspekt veštačke inteligencije, i da preispitujem  implementaciju saznajnih procesa pri njenom kreiranju“, rekao je.

On je još kazao da najviše voli filozofiju Ludviga Vitgenštajna jer se „njegova misao temelji u logici, filozofiji, filozofiji jezika, filozofiji uma i matematici“.

„To je upravo ono čemu ja težim- povezivanje filozofije i programiranja“, kazao je.

Odlučio je, dodao je, da studira filozofiju jer mu se „čini da o programiranju dosta toga zna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari