DIMITRIJE VOJNOVFOTO: Stanislav Milojkovic

Dimitrije Vojnov, dramaturg, scenarista i filmski kritičar kaže za Danas da mu izbor ovogodišnjeg kandidata za „Oskara“ deluje kao greška u računanju – “Kao ono kad je Savez vojvođanskih mađara pobedio u selu u okolini Vranja jer su lokalni kupljeni glasači pogrešno zaokružili”

– Izbor ovogodišnjeg kandidata za „Oskara“ meni iskreno deluje kao jedna greška u računanju. Deluje mi da su „jaki kandidati“ koji su lobirali za sebe uzeli ovaj film kao projekat koji nema nikakve šanse i rekli svojim glasačima da glasaju za njega pored glasa za njih, da bi se rasuli glasovi. I onda su se zaračunali i pobedio je film koji je trebalo da im služi za spoticanje konkurencije. U tom smislu, meni ovogodišnji izbor kandidata deluje kao ono kad je Savez vojvođanskih Mađara pobedio u selu u okolini Vranja jer su lokalni kupljeni glasači pogrešno zaokružili. Ne smete imati iluzije, kad se prave te komisije s bodovanjem, redovno se uverite koliko filmski umetnici slabo stoje sa računom za četvrti razred osnovne škole – objašnjava Dimitrije.

Što se tiče načina na koji je Filmski centar Srbije obznanio javnosti da je film “Što se bore misli moje”, Milorada Milinkovića srpski kandidat za Oskara, Dimitrije kaže:

– Prvo saopštenje Filmskog centra Srbije je bilo oskudno, dato u nadi da će se izgubiti u masi vesti iz kulture i to je imalo smisla jer su njihove odluke odavno postale irelevantne za kulturni život naše zajednice. Međutim, čista bizarnost odluke ih je gurnula izvan kulturne rubrike u onu koja se bavi kuriozitetima i našla se tamo gde ta ustanova odavno zaslužuje da bude, među ljudima koji ujedaju pse – smatra Dimitrije, dodajući da dodatno saopštenje FCS pokušava da nas podseti na kredibilitet ove ustanove.

„Decenije pogrešnog rada su dale rezultat i sada su pogrešne odluke spontane, nema ni potrebe da neko utiče“

– Prošireno saopštenje posle inicijalne reakcije je bilo suvišno jer pokušava da nas podseti na kredibilitet te ustanove koji ona odavno nema. Ja naime uopšte ne sumnjam da su ljudi iz komisije zaista izglasali ovaj film jer je to prirodan put od vremena kad su ovakve odluke nametane silom da se sada donose spontano. Decenije pogrešnog rada su dale rezultat i sada su pogrešne odluke spontane, nema ni potrebe da neko utiče – zaključuje Dimitrije Vojnov.

Da podsetimo, informacija da je srpski kandidat za Oskara film „Što se bore misli moje“ reditelja Milorada Milinkovića objavljeno je na sajtu Filmskog centra Srbije u vidu jedne rečenice i uz kašnjenje od nekoliko dana.

Očekivalo se da ta odluka bude saopštena 22. septembra.

Tada, nisu bili navedeni ni filmovi koji su bili u konkurenciji, ni imena i prezimena članica i članova komisije, ni obrazloženje zašto je odabran film “Što se bore misli moje” Milorada Milinkovića, kako se glasalo.

Dva dana kasnije, kada su mediji digli buku u vezi sa tim, Filmski centar Srbije objavio je dodatno saopštenje u kome su pored nekih od detalja koje su zanimale javnost naveli i razloge zbog kojih su odlučili da joj isprva predoče samo vest o izabranom domaćem kandidatu za nagradu Oskar.

Tada smo saznali da je komisija radila u sastavu : Miroslav Momčilović, scenarista i reditelj, predsednik
Radmila Živković, glumica Sonja Damjanović, glumica Dragan Marinković, reditelj Miloš Škundrić, reditelj
Bogdan Petković, producent i Borislav Anđelić, filmski kritičar.

Prijavilo se  kako je Danas već pisao osam filmova:

HEROJI HALIJARDA
ČUVARI FORMULE
DA LI STE VIDELI OVU ŽENU
ŠTO SE BORE MISLI MOJE
LOST COUNTRY
OLUJA
INDIGO KRISTAL
USTA PUNA ZEMLJE

U prvom krugu glasanja rezultat je bio:

ŠTO SE BORE MISLI MOJE – 7 bodova
ČUVARI FORMULE – 7 bodova
LOST COUNTRY – 6 bodova
INDIGO KRISTAL – 1 bod

U drugom krugu glasanja rezultat je bio:

ŠTO SE BORE MISLI MOJE – 11 bodova
ČUVARI FORMULE – 10 bodova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari