Dimitrije Vojnov povodom izbora srpskog kandidata za Oskara: “Zaračunali su se i pobedio je film koji je trebalo da im služi za spoticanje konkurencije”

Ostavite komentar


  1. Možda su neki članovi žirija glasali za pesmu, ponela ih pesma? Znači Milinković izneverov’o? Kad te hoće, stvarno te hoće. Polutotalitarno sam nekompetentica za kinematografisanje u Srbiji, ali ako me išta podseća na fudbal u Srbij, e, to.

  2. ko god da je dobio sem zokijevog faborita bio bi greška. bar ovaj fil nije intoniran anti srpski pa bar nek se tamo negde,ko i ovdr. žderu od muke. i onako ne bi bili ni blizi.

  3. Jedino da idemo onom logikom lisice koja ne može da dohvati grožđe.. „ma svejedno je kiselo“…
    Da kažemo za Čuvare formule-nema veze, svejedno prepoznat u svetu kao jedan od boljih filmova, pobedio na dosta festivala, biće gledan.
    A tu su i Francuzi, imamo podršku i logistiku.

  4. Ja ovde vidim samo kuknjavu što niste poslali Žbanićku u konkurenciju pretpostavljajući da će ameri prepoznati autošovinistički potencijal filma. Heroje Halijarda svakako nije ni trebalo uzeti ni u razmatranje , em je četnička rehabilitacija u pitanju , em ga je režirao amater Bajić. Čuvari formule je verovatno najbolji u ovoj konkurenciji, uprkos uvek prisutnoj Bjelogrlićevoj patetici i podilaženju svima , ali ameri bi ga unapred opisali kao Chernobyl ripof , jer su anglocentrici. Ove ostale filmove ne znam ali verovatno je sve krš i patetika , bez koje naši filmski radnici više ne mogu da naprave film. Pre smo bili majstori satire , sad smo majstori prenemaganja.
    No, ovo pokazuje da Vojnov ne bi bio bolji izbor za žiri jer , iako je filmski radnik, ko je on da presudjuje dal je ovo, bolje ili gore, od onoga. Ideološki ratovi se vode i preko izbora za oskara…patetično.

  5. Nadam se da će autor ovog teksta ispraviti ozbiljne pravopisne greške.
    Udovoljite želji jedne gospođe u godinama i podsetite se da se vlastite imenice pišu velikim početnim slovom, a u njih spadaju i nazivi nacionalnosti. Rečenice se završavaju tačkama, uvek, nikako zapetama. Ovo je samo letimično, ali bode oči.
    Verovatno će već neko da mi „spočita“ gde mogu da se denem sa svojim tužbalicama o pravopisu, ali valjda bi neko zaposlen u nekakvom ozbiljnom javnom glasilu trebalo da se pozabavi i time.
    Nije u pitanju samo ovaj članak, pa da reagujem na prvu, Danas ima sve više takvih propusta.

  6. Baba, 30. septembra 2023. u 19.35
    Potpuno se slažem i podržavam Vas u borbi protiv, hm, čega, možda pismenosti mobilnih telefona.
    Ipak, prelistajte knjigu Žoze Saramaga : Jevanđelje po Isusu Hristu, fantastična upotreba interpunkcije, mene je oduševila, naravno, to je umetničko delo, ali je moćno u svakom slučaju.
    Lep Pozdrav,

  7. Dimitrije je sve lepo objasnio. Isto radi i rem i sve što je pod kontrolom vlasti, a sve je pod kontrolom. Protekla decenija ostaće mračni period, nešto izmedju nemacke i turske okupacije.

  8. Evo pogledah trejlere. Sto se bore misli moje i Heroji Halijarda izgledaju kao tv filmovi , Usta puna zemlje izgleda kao neka maštarija , dok Cuvari formule , u stilu Bjele, je na momente baš krindž, sto bi rekli ameri. Indigo kristal je ko neki Južni vetar i jedini ima gomilu (klimačkih) komentara a Oluja ko Oluja ,koga to sem srba interesuje.Lost country očigledno forsira neke drugosrbijanske poglede . Najzanimljivije izgleda Da li ste videli ovu ženu.

  9. Kakva utopija od zemlje i ljudi. Treba sve da stane dokle god ne ode Vučić sa vlasti! Kakvi Oskari i filmovi?!? Sve liči na rijalitije i filmovi su besmisleni, prazni i tupavi, Srpski film je odavno mrtav!

  10. Treba ukinuti žiri ,izborne komisije i sl.i pustiti AMERE da oni odluče šta je najbolje , ko je najbolji , šta treba da jedemo , kako da se ponašamo i ko kod nas šta treba da radi ….

  11. Šta je sa formulom i herojima,mislim na Bjelogrlića i Bajića?Verujem da su mnogo bolji kandidati.Ovo je smešno!

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.