dina dejvid linčFoto: Universal - Dino De Laurentiis Company - Estudios Churubusco Azteca S.A. / Christophel Collection / Profimedia

 

Trenutno je u bioskopima aktuelan film Dina 2 Denija Vilneva, ali to nije prvi pokušaj donošenja sage Frenka Herberta na veliko platno.

Jedan od tih pokušaja bio je film Dina Dejvida Linča iz 1984. godine, koja nije prošla dobro po izlasku, ali je kasnije ipak stekla neku vrstu kultnog statusa.

Mnogi fanovi su u međuvremenu pokušali da shvate šta je pošlo po zlu, a sada je Maks Evri, radeći na knjizi A Masterpiece In Disarray (David Lynch’s Dune – An Oral History), dobio poseban uvid.

Naime, njemu je glumica Moli Rin poslala do sada neviđenu izbrisanu scenu u kojoj njen lik Hara interaguje sa Lejdi Džesikom i Alijom Atreid.

U Evrijevoj knjizi nalaze se razni intervjui, a tu je i onaj sa Moli Rin, koja je pričala o tome kako je njen lik izbačen iz filma i kako publika nije videla trenutak u kome ona objašnjava zašto Alija plaši Fremene.

Dina je dobila i serijsku adaptaciju nakon Linčovog filma

Uprkos svom njenom radu na filmu, njen lik je na kraju ostao samo pozadinski i vidi se u jednoj sceni bioskopske verzije filma, ali nema dijalog.

Sada se mogu videti i dva video snimka sa izbačenom scenom, što će verovatno značiti fanovima originalnog filma koji su se pitali šta im je sve uskraćeno.

Deni Vilnev je rekao da neće naknadno objavljivati scene koje je izbrisao iz svog novog filma i da je verzija koja se može videti u bioskopu ona koja će doći na digitalne servise.

U međuvremenu, Dina 2 još uvek puni bioskopske sale i daje osnovu da verujemo da će Deni Vilnev raditi i treći film, za šta je već najavio da mu je želja.

Izvor: Nerdist

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari