EUPL festivalFoto: Vizual/Promo

Drugi EUPL festival održaće se 19. i 20. septembra u Evropskoj kući u Beogradu (Zmaj Jovina 8) i u Gradskoj biblioteci u Vršcu (Trg pobede 2, Vršac), u organizaciji Trećeg Trga i Srebrnog drveta.

Gošća  EUPL festivala biće ukrajinska književnica Jevgenija Kuznjecova.

Festival je posvećen dobitnicima EUPL nagrade, koju dodeljuje Komitet za Nagradu Evropske Unije za književnost, a realizovaće se u okviru projekta Trećeg Trga Readers Exchange, podržanog od strane programa Kreativna Evropa.

Od 19 časova 19. septembra održaće se promocija romana „Pitajte Miječku“ u Evropskoj kući u Beogradu. Razgovor sa Jevgenijom Kuznjecovom, prevoditeljkom Draganom Vasilijević-Valent i prvom čitateljkom Janom Milivojević vodiće Dejan Matić.

U petak 20. septembra od 19 sati u Gradskoj biblioteci Vršac razgovor sa Jevgenijom Kuznjecovom, Draganom Vasilijević-Valent i Dejanom Matićem moderiraće Ivana Orta.

„Radnja romana „Pitajte Miječku“ se razvija oko ljubavnog života Ljiljičke, Marte i Miječke koje lutaju kroz ljubave peripetije u potrazi za smislom života. Šta god da im se desi, one podržavaju jedna drugu jer „krv nije voda“. Autorka prilično vešto vlada umetničkim narativom, punim humora i samoironije. Ovo je jedna veoma topla priča koja izaziva širok spektar pozitivnih emocija, priča o odrastanju devojčica koje postaju žene, i ženama koje stare i postaju devojčice“, navedeno je povodom radnje romana.

Festival su podržali Kreativna Evropa i Ukrajinski Institut knjige. Partneri festivala su Evropska kuća i Gradska biblioteka Vršac.
Svi programi biće uživo prenošeni na Instagram stranici Trećeg Trga.

O Jevgeniji Kuznjecovoj:

Jevgenija Kuznjecova (1987) je ukrajinska književnica, prevoditeljka i istraživačica. Jedna je od najnagrađivanijih mlađih autorki na ukrajinskoj književnoj sceni. Njena prva knjiga bila je humoristički etnografski putopis o kulinarskim navikama Ukrajinaca Kuvamo u žalosti (2020). Nakon nje objavljuje roman Pitajte Miječku (2021) u kome kroz odnos pet žena prikazuje dinamiku promene rodnih uloga u rasponu od nekoliko poslednjih decenija. Roman je ušao u uži izbor za Bibisijevu nagradu Knjiga godine u Ukrajini i osvojio Nagradu Evropske unije za književnost (EUPL, 2022), koja se dodeljuje novim književnim talentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari