Gigantske praistorijske životinje uskoro „stižu“ u Beograd. Izložba „Dinosaurusi Argentine – Džinovi Patagonije“, koju organizuje beogradski Prirodnjački muzej u saradnji sa argentinskim udruženjem GGPCLA (Grupo Cultural), od 19. juna do janura naredne godine, predstaviće u novobeogradskom Impuls holu 20 vrsta dinosaurusa, sa oko 40 eksponata skeleta i delova skeleta najvećih životinja koje su ikada hodale zemljom.

Postavku će činiti jaja dinosaurusa, lobanje, gnezdo mladunaca, replika nađenih otisaka stopa, kosti, rekonstrukcije života, ali i kompletni skeleti deset dinosaurusa. Na 2.500 kvadratnih metara, nekoliko meseci boraviće krvoločni mesojed Giganotosaurus dugačak 14 metara, biljojed Rebbachisaurus (17 m), Carnotaurus (7.5 m), Herrerasaurus (2.5 m) i drugi, a poseban kuriozitet je kompletni skelet Megaraptora, dugog devet metara sa kandžom od pola metra, koji će premijerno biti predstavljen samo u Beogradu, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Dinosaurusi će stići u prestonicu u delovima, spakovani u specijalnim sanducima, a izložbeni prostor Impuls hola sa tavanicom visokom trinaest metara i svim potrebnim tehničko tehnološkim uslovima, obezbediće im udoban smeštaj. Sama postavka izložbe će biti svojevrstan multimedijalni spektakl i nešto što dosad nije video Beograd niti ovi prostori, rekao je Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog Muzeja. On je naglasio da postavka „Džinovi Patagonije“ predstavlja projekat od nacionalnog značaja. Pored edukativnog, kulturnog i ekološkog aspekta, ova izložba sadrži i niz zanimljivih multimedijalnih i interaktivnih sadržaja, a jedan od svakako zanimljivijih programa koje je priredio Muzej, jeste mini postavka „Srbija u vreme dinosaurusa“. U okviru nje biće izloženi ostaci fosilnog sveta koji je u mezozoiku (doba dinosaurusa) živeo na terenima današnje Srbije. Kako je kod nas, mali deo terena bio kopnena površina, nema mnogo podataka o dinosaurusima, osim onih sa Stare planine, gde su pronađeni tragovi prstiju veoma sitnih primeraka ovih životinja. Direktor Prirodnjačkog muzeja ukazao je da ovi tereni još uvek nisu dovoljno istraženi, te da ne treba gubiti nadu, jer u budućnosti možda kod nas pronađemo još neke vrste ovih praistorijskih bića.

Rajfajzen banka, glavni pokrovitelj ove manifestacije, organizovaće tokom trajanja izložbe i takmičenje u ctranju za mališane koji će u društvu eksponata, dinosaurusa, stvarati svoje kreacije. Kompetentni žiri proceniće najuspešnije radove, a banka će, mladim talentima pokloniti iznos2 od 1.500 za prvu, 1.000 za drugu i 500 evra za treću nagradu. Novac za sva tri lauerata biće položen na nihovom štednom računu, najavio je Radman Šelmić, rukovodilac Odeljenja za PR i marketing Rajfajzen banke. Posetiocima će u susret izaći i hotel Continental sa nižim cenama prenoćišta, te hrane i pića, u specijalnom restoranu koji se priprema, najavio je Živorad Vasić, direktor hotela Continental. „Džinove Patagonije“ već je videlo više od milion posetilaca, a na njenoj dosadašnjoj turneji, ova izložba gostovala je u Torinu, Budimpešti, Bukureštu i Haifi. Direktor Prirodnjačkog muzeja, otkrio je juče da će možda i Srbija, posredstvom ovog projekta, postati bogatija za eksponat upravo sa ove ekskluzivne izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari