Diploma 2023: Izložba radova diplomaca Fakulteta primenjenih umetnosti 1Foto: FPU

Izložba radova diplomaca Fakulteta primenjenih umetnosti u Bioskopu Balkan : Diploma 2023 biće svečano  otvorena u ponedeljak, 10. jula u 19 časova u Bioskopu Balkan i  trajaće do 24. jula

U godini obeležavanja 75 godina postojanja Fakulteta, na pomenutoj izložbi biće predstavljeno preko 200 radova iz oblasti primenjenog slikarstva, scenografije, grafike, primenjenog vajarstva, animacije, ilustracije, fotografije, konzervacije i restauracije, scenskog kostima, savremenog odevanja, industrijskog dizajna, keramike, tekstila, pisma, grafike i knjige i grafičkog dizajna.

Komesar izložbe je umetnica Tijana Kojić, vanredni profesor FPU.

Povodom ove izložbe, dekan Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, red. prof. Goran Čpajak je u uvodnom tekstu istakao:

„Sledstveno činjenici da je umetničko stvaralaštvo bitan činilac u oblikovanju svetonazora i načina promišljanja i komentarisanja društvenih okolnosti, studenti se upućuju na kreativno i originalno razmišljanje, koje je usmereno ka oblikovanju dela iz oblasti primenjenih umetnosti, koja su u najbližem dodiru sa čovekom i njegovim svakodnevnim potrebama. Njihov stvaralački potencijal razvija se u duhu negovanja harmoničnih odnosa između istorijski potvrđenih vrednosti, tradicionalnih veština i još uvek nemapiranih polja novih ideja i aktuelnih društvenih i kulturoloških tokova“.

Diploma 2023: Izložba radova diplomaca Fakulteta primenjenih umetnosti 2
Foto: FPU

Diploma 2023. donosi generacijski pregled i uvid u teme, interesovanja i domete studenata završne godine FPU.

Izložba se ove godine realizuje u jubliranoj godini fakulteta i prvi put na novim izložbenom mestu, u istorijskom zdanju Bioskopa Balkan.

Ova promena donosi i velika očekivanja od realizacije same postavke u prostoru koji uvek predstavlja izazov u svojim dinamikama i netipičnosti izlagačkog mesta.

Izložbu je podržala Fondacija Saša Marčeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari