„Direktna akcija“ na Beldocs-u: Dokument o aktivistima koji su uspeli da oteraju investitore i budu uspešni u borbi protiv države 1Foto: 17 Beldocs festival

Direktna akcija je taktička strategija protesta koja nastoji da postigne cilj direktno i najefikasnijim sredstvima.

„Direktna akcija“ (Direct Action) je i francusko-nemački dokumentarni film iz 2024. u režiji Gijoma Kajoa i Bena Rasela, koji će imati  svoju regionalnu premijeru na ovogodišnjem 17. Beldocs festivalu koji počinje danas i traje do 29. maja, a ono što ga izdvaja iz mnoštva drugih dokumentaraca je što predstavlja jednu od najmilitantnijih aktivističkih zajednica u Francuskoj ZAD, čiji portret dokazuje da su „drugi svetovi mogući“, čak i u uslovima predatorskog kapitalizma.

Naslov filma preuzet je iz istoimene taktičke strategije protesta a dokumentarni film  Direktna akcija  je zapravo savremeni portret jedne od najozloglašenijih i najmilitantnijih aktivističkih grupa u Francuskoj.

Reč je ruralnoj  zajednici  od 150 ljudi koja se borila protiv projekta međunarodnog aerodroma 2018. godine, uspostavila samoupravnu zonu od 2012. do 2018., pretrpela nekoliko brutalnih pokušaja deložaciju od strane francuskih vlasti i podstakala novi ekološki pokret 2021.

Zovu se ZAD, odnosno „Zone to Defend“ (zone à défendre) i kako navodi Nova. rs uspeli su da nateraju francuskog predsednika Emanuela Makrona da država odustane od izgradnje aerodroma kraj Nanta, a spasili su poljoprivrednu zemlju od uništenja zarad izgradnje autoputa, šoping centara, trafostanica, mesta za odlaganje nuklearnog otpada…

Film koristi kooperativan i impresivan metod kako bi uhvatio svakodnevni život različite mreže aktivista, skvotera, anarhista, farmera i onih koje je vlada označila kao „eko – teroristi”.

Da li uspeh tako radikalnog protestnog pokreta predstavlja način da se izbori sa klimatskom krizom?

Fabien Lemercier recenzirajući film „Direktna akcija“ na Berlinalu napisao je za Cineuropu:

„Ben Rasel i Gijom Kajo uronili su se u zadistički pokret sa sedištem u Notre-Dame-des-Landes za hipnotički dokumentarac koji prikazuje radikalne umetničke partije.

Komentarišući dužinu filma, (tri i po sata, pri. a. ) Lemersije je napisao: „Uopšteno gledano, film zahteva malo strpljenja“, ali je potom, hvaleći snimatelja, rekao: „pokazuje se kao magnetni kinematografski pristup koji prikazuje raznolikost i čvrsto ukorenjen identitet grupe aktivisti koji žive (i deluju) u skladu sa svojim uverenjima“.

„Živeti kolektivno, ekološki, etički, ideološki – sve to deluje previše komplikovano svima nama koji smo duboko u raljama kapitalizma. Ali, ostvarenje „Direktna akcija“ nudi gledaocima tu mogućnost, kaže Ben Rasel u intervju za Nova. rs

On dodaje da ako film „Direktna akcija“ ima moralnu potku, onda bi to bila ta rečenica članova pokreta:

„Priča o pokretu ZAD koji naseljavaju Notr Dam de Land kraj Nanta je potpuno unikatna i zaslužila je da se ovekoveči. Jer, oni su bili uspešni u svojoj borbi protiv države. Decenijama su naseljavali tu zemlju, uspeli odatle da oteraju investitore i da stvore autonomnu zonu – i tamo još uvek živi 150 ljudi. Kao što i sami članovi pokreta ZAD kažu: „Drugi svetovi su mogući!“, zaključio je Ben Rasel jedan od autora filma Direktna akcija u razgovoru za Nova rs.

Film Direktna akcija“ je prikazan sa odličnim uspehom na Filmskom festivalu u Berlinu. Osvojio je dve nagrade – za najbolji film u selekciji „Susreti“ i specijalno priznanje žirija za najbolji dokumentarac Berlinala.

Domaća publika dokumentarni film  „Direktnu akcija“  moći će da pogleda 25. maja u Jugoslovenskoj kinoteci na 17. Beldocs -u okviru selekcije „Meteori“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari