Disova poslednja sećanja i košmari 1Foto: BDP

U Beogradskom dramskom pozorištu, koje je 20. februara proslavilo 70 godina od prve premijere, sutra će na Novoj sceni biti izvedena drama „Utopljena duša“ o poslednjim satima života srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa na brodu „Italija“, koji je 1917. kod Krfa potopila nemačka podmornica.

Po tekstu Aleksandra Jugovića, predstavu je režirao Boban Skerlić, a glavnu ulogu igra Sergej Trifunović. U glumačkom timu su i: Milica Zarić, Igor Damjanović, Nemanja Stamatović, Ivana Dulić i Lako Nikolić. Prva repriza najavljena je za 24. mart.

– Ponuda da igram Disa bila je veliki izazov, odmah sam pristao. Još ne mogu tačno kažem šta je to u njegovom stvaralaštvu što me toliko privlači, još tragam za tim i do tog saznanja ću verovatno doći kroz igranje ove predstave. Sve je još u procesu, pogotovo što nismo imali ‘čvrst’ tekst, dopisivan je do poslednjeg trenutka, tako da je ovo jedino moguće raditi kao istraživački rad – rekao je glumac Sergej Trifunović na konferenciji za novinare.

Boban Skerlić ispravio je Trifunovića objasnivši da „postoji čvrst tekst napisan za veliku scenu sa 20 likova, a da je ‘Utopljena duša’ samo ‘parče’ palube broda „Italija“ na kome Dis prolazi kroz svoje ‘poslednje košmare i sećanja’, te da cela predstava treba da bude neka vrsta poetskog čina“.

– U suštini to je teška priča, mada na fotografijama Dis ne deluje mračno – on je polunasmejan, ima tople oči, ništa od mraka iz njegove poezije – primetio je Trifunović, kome će ovo biti treća uloga na sceni BDP, na kojoj je 1992. odigrao svoju prvu predstavu.

Vladislav Petković Dis (1880-1917), jedan od srpskih „ukletih pesnika“, dugogodišnja je inspiracija svog zemljaka Aleksandra Jugovića, koji je 2005. na ovu temu objavio roman „Disharmonija“. „Utopljena duša“ je, uz „Rulet-ples“ i njegov treći dramski tekst koji se izvodi na sceni BDP-a, dok je Bobanu Skerliću ovo četvrta režija u pozorišnoj kući na Crvenom krstu. Autorku ekipu „Uklete duše“ čine i: dramaturg Kristina Đuković, scenograf Nemanja Petrović, kostimograf Tatjana Radišić, autor scenskog pokreta Marija Milenković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari