Naučnici su u petak, u Firenci, otvorili grobnicu staru nekoliko vekova, kako bi izvadili DNK, u nadi da će otkriti identitet žene koja je bila model Leonardu da Vinčiju za njegovu „Mona Lizu“.


Grobnica pripada porodici Lise Ćerardini (Lisa Gheraardini), žene trgovca svilom, za koju se veruje da je pozirala poznatom slikaru početkom 16. veka. Naučnici se nadaju da će uspeti da identifikuju Leonardovu muzu, tako što će uporediti DNK sa tri skeleta, koja su prošle godine pronađena u obližnjem manastiru.

Kako bi uzeli DNK koji im je potreban, isekli su rupu u kamenom podu crkve, iznad porodične grobnice trgovca svilom Frančeska del Đokonda. Grobnica se nalazi pored oltara crkve Sabtissima Annuziata Basilica. Pisac i istraživač Silvano Vicenti planira da uporedi DNK kostiju sa kostima triju žena sahranjenih blizu crkve Saint Ursula. Naučnici veruju da je Lisa Ćerardini u pomenutoj crkvi provela svoje poslednje dane i umrla kao kaluđerica 1542. godine. Vicenti smatra da će se kosti podudarati sa bar jednim od njenih krvnih rođaka, najverovatnije sa sinom, Pjerom (Piero).

– Kada utvrdimo podudarnost između majke i sina, naći ćemo i Mona Lizu – rekao je Silvano Vicenti, dodavši da ukoliko se utvrdi DNK podudarnost, izgled Ćerardinog lica će moći da se rekonstruiše iz lobanje i uporedi sa umetničkim delom.

Leonardu da Vinčiju je trebalo oko 15 godina da završi ono što je postala jedna od najpoznatijih slika svih vremena. To je jedna od omiljenih da Vinčijevih slika, koju je autor nosio sa sobom sve do smrti 1519. godine.

Sliku je nakon njegove smrti kupio kralj Francis I, koji je vladao Francuskom od 1515. do 1547. Slika je uvrštena u stalnu postavku „Luvra“ kraljem 18. veka. „Mona Liza“ je ukradena iz muzeja 1911. godine. Ukrao ju je bivši poslodavac, koji je verovao da slika pripada Italiji. Slika je vraćena u Luvr nakon tri godine, a kradljivac je završio u zatvoru.

Jedna popularna, mada ne omiljena teorija o da Vinčijevoj slici sugeriše da je reč o autoportretu. Postoje sličnosti između facijalne expresije Mona Lize i autoportreta Leonarda da Vinčija, koji je on naslikao nekoliko godina ranije. Zbog te sličnosti mnogi veruju da je to razlog Mona Lizinog zagonetnog osmeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari