Do sada u širem izboru 21 roman 1foto promo

– Nagrada „Beogradski pobednik“ je potrebna našoj književnoj sceni zbog afirmacije slobodne, samosvojne, autentične književne i kritičke reči, oslobođene od svih političkih i ideoloških stega.

Nagrada će doneti jedan novi kvalitet, dinamizam srpskoj književnoj sceni i otvoriti prostor i za dijalog, argumentovanu polemiku, sukobe mišljenja, jer nam je to danas svakako potrebno u kontekstu sagledavanja pozicije književnosti i kulture u 21. veku – kazao je Predrag Petrović, predsednik žirija za nagradu „Beogradski pobednik“, na konferenciji za medije u Biblioteci grada Beograda.

Predrag Petrović i Miloš Radović, predsednik žirija za nagradu „Dušan Radović“ i sin Duška Radovića, izvestili su javnost o dosadašnjem toku konkursa koji je za ove dve novoosnovane nagrade otvoren do 15. decembra.

Nagrada „Beogradski pobednik“ biće dodeljena 26. januara, a nagrada „Dušan Radović“ biće uručena 6. februara.

– Verujem da vam je svima jasno da se moje visoko zvanje predsednika steklo preko veze i da je blisko srodstvo sa piscem moja najveća kvalifikacija. Ali nije i jedina. Moje, od oca nasleđene, vrline – strogost, namrgođenost i netoleranciju prema banalnostima preneću na rad žirija kao zajednički doprinos svih Radovića u borbi za pametniju i lepšu srpsku književnost za decu i mlade. Otmimo deci telefone iz ruku i vratimo im knjige u šake i pametne glave, verujem da bi moj otac to želeo i takvu akciju pozdravio – poručio je Miloš Radović, i dodao da će ovo biti velika nagrada u svakom smislu – po važnosti osnivača, po imenu koje nosi i po obezbeđenoj sumi.

Za nju su do sada pristigle 54 knjige u koje se ubrajaju dela za tinejdžere, zbirke poezije, interaktivne knjige…

Na konkurs za nagradu „Beogradski pobednik“ do sada je stiglo stotinak naslova, a žiri je već napravio prvi širi izbor u kome se izdvojio 21 roman, koji nije konačan jer je konkurs otvoren još mesec dana.

Petrović je kazao da u delima koja su do sada pročitali postoji dominacija ispovedne forme, introspektivnog pripovedanja, pripovedača u prvom licu koji se suočavaju sa svojom intimom i sa svojim identitetom.

Prema njegovim rečima, prisutna je dominacija porodičnih priča i tema, a kao kontekst se nameće kriza kraja dvadesetog veka, politička, ekonomska, istorijska i socijalna.

On je istakao da je evidentno da postoji čitav niz izuzetnih autorki romana koje žele da afirmišu zbog književne vrednosti koje te autorke u svojim delima reprezentuju.

– Žiri je razmotrio još dva romana koji se nisu našli na ovom našem širem spisku: „Distrofija predubeđenja“ Gordane Zdjelar – reč je o romanu koji se pojavio na jesen prošle godine tako da nije mogao da uđe u ovaj izbor, a takođe izdvajam kao dobar i roman Gorana Skrobonje i Ivana Nešića „Firentinski dublet – Sfumato“, ali videli smo da postoji i nastavak i drugi tom ovog romana koji se pojavio u julu ove godine. Sačekaćemo da dobijemo i drugi tom da bismo o romanu kao o celini mogli da sudimo – kazao je Petrović.

Članove za nagradu „Dušan Radović“ čine: prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić; a za nagradu „Beogradski pobednik“: prof. dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić, dr Nataša Anđelković i dr Vesna Trijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari