Dobar svedok vremena 1

Kao i Dragan Stošić, i ja već godinama mislim da nema velike potrebe pakovati novinske tekstove u knjigu.

Posle čitanja „Na tuđim aerodromima“, za razliku od njega, ja priznajem kad pogrešim. Knjigu čine intervjui koje je Stošić radio u periodu od 1997. do 2004. godine, dakle u vremenu preloma.

I sada, posle toliko godina, potresno je pročitati intervju sa Florom Brovinom, pesnikinjom, doktorkom i antiratnom aktivistkinjom koju je Miloševićeva policija 1999. godine osudila na dvanaest godina zatvora. Iz razgovora sa pesnikom Izetom Sarajlićem izviru mudrost, smirenost i svojevrstan bosanski humor. Intervju sa Enverom Petrovcijem, vođen 1998. godine, sada je prvi put objavljen jer je u ono vreme procenjeno da bi njegovo publikovanje ugrozilo glumca. Književnik Predrag Matvejević je odveo Stošića na sever Italije, na dodelu književne nagrade „Grincane Kavur“ i tamo mu je omogućio razgovor sa Marijom Vargas Ljosom. Mada je razgovor sa setnim i nostalgičnim Matvejevićem mnogo upečatljiviji. I topliji, što je logično jer su on i Stošić bili prijatelji. Mada se ta prisnost teško primećuje. Stošić je od onih novinara koji znaju o čemu govore. U razgovoru nastupa potiskujući sebe, elegantno vodi i poštuje sagovornika.

Uz njih u knjizi su Najdžel Kenedi, Lazar Stojanović, Rade Šerbedžija, Emir Kusturica, Jirži Mencl, Predrag Koraksić Corax, Mirko Ilić, Enki Bilal i drugi. Dopuna ovim razgovorima su biografije njegovih junaka, kao i vreme kada su rađeni. Šteta što Stošić nije opisao uslove u kojima su intervjui nastajali jer su neke od tih priča i sada, post festum, dobri svedoci vremena.

E da, počastvovan sam što su autor i urednici u knjigu uvrstili i razgovor koji je Stošić vodio sa mnom povodom izlaska „Ilustrovane Yu rock enciklopedije“ u proleće 1998. godine. U izuzetnom sam društvu (sa manjim izuzecima).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari