Dobitnica nagrade "Aleksandar Deroko" dr Dubravka Preradović 1

Nagrada „Aleksandar Deroko“ pripala je dr Dubravki Preradović istoričarki umetnosti za izložbu „Gabrijel Mije: Istraživanja stare srpske arhitekture“, koja uključuje katalog i zbornik naučnih radova o Gabrijelu Mijeu, francuskom vizantologu, istoričaru umetnosti i estetičaru, održanu u Galeriji nauke i tehnike SANU septembra 2019. godine.

Žiri u sastavu: Branislav Mitrović, akademik i profesor na Arhitektonskom fakultetu, prof. Rastko Ćirić, ilustrator i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti i dr Marina Pavlović, istoričarka arhitekture i zamenica direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dodelio je i tri specijalna priznanja arhitekti prof. Renati Jadrešin Milić, dr Dragani Kuprešanin i projektantskom timu za Zonu 8 Linijskog parka koji čine: Tomica Mišljenović, Marko Nikolajević, Petar Tošić, Ivana Korica, Miloš Stojković Minić i Una Korica.

UK Parobrod ustanovio je ovu bijenalnu nagradu i ona se dodeljuje prvi put, s ciljem da podrži autore koji su dali jedinstven, autentičan doprinos kulturi na Opštini Stari grad. Novčani iznos nagrade je 120.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari