Dobitnica Nobelove nagrade za književnost odbila svečanu proslavu zbog ratova 1Foto: Giuseppe Catuogno / Zuma Press / Profimedia

Južnokorejska književnica Han Kang, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2024. godinu, odbila je da održi slavljeničku konferenciju za novinare, navodeći kao razlog globalne tragedije ukrajinsko-ruskog rata i izraelsko-palestinskog sukoba, piše N1.

Njen otac, Han Sung-von (85), koji je takođe poznati romanopisac, preneo je njenu poruku tokom konferencije za novinare u Književnoj školi Han Sung-von u Jangheungu, u provinciji Južna Jeola, u petak, objavio je „Korea Times“.

Preneo je da mu je Han rekla da s obzirom na to da se rat sve više zaoštrava i da ljudi ginu svakog dana, ne može imati proslavu ili konferenciju zbog Nobelove nagrade.

„Njena perspektiva se pomerila sa književnice koja živi u Koreji do globalne (piščeve) svesti. Ja, međutim, nisam mogao da se oslobodim osećaja da sam otac dobitnice nagrade koja živi u Koreji, pa sam na kraju organizovao ovu konferenciju za medije“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari