Dobitnica ovogodišnjeg Palićkog filmskog festivala rumunska producentkinja Ada Soloman 1Foto: Promo

Nagrada Evropskog festivala filma na Paliću „Andergraund spirit“ (Underground spirit) za izuzetan rad na polju nezavisnog filma dodeljena je ove godine rumunskoj producentkinji Adi Solomon, saopštio je danas festival.

Solomon je producirala filmove koji su nagrađivani na prestižnim festivalima, poput „baksuzni kres ili luda pornografija“ Radu Žudea koji je 2021. nagrađen Zlatnim medvedom u Berlinu, „Aferim“ istog autora koji je nagrađen Srebrnim medvedom i „Pozicija deteta“ Kalina Petera Nacera koji je 2013. nagrađen Zlatnim medvedom.

„Osvajanje dva Zlatna medveda je dovoljno retko. Učiniti to preko dva različita reditelja zaista je istorijsko dostignuće. Solomon, odgovorna za brojne filmove prikazane na FEF tokom godina, zaista je sila prirode na sceni producenata. Oduševljeni smo što smo prepoznali njena dosadašnja postignuća, u iščekivanju decenija filmskih poslastica koji tek predstoje“, naveo je u obrazloženju selektor programa „Mladi duh Evrope“ Nil Jang.

Dobitnici nagrade posvećen je i Omaž program, u okviru kojeg će biti prikazana ostvarenja „Aferim“, „Toni Erdmann“ i „Pozicija deteta“.

Na konferenciji za novinare povodom održavanja festivala objavljeni su dobitnici ovogodišnjih nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji – glumac Aleksandar Berček u kategoriji domaćih stvaralaca i reditelj Kristijan Pecold, dobitnica nagrade “Underground spirit” Ada Solomon, kao i dve takmičarske selekcije – Glavni takmičarski program i Paralele i sudari.

Ove godine, uvedena je i specijalna počasna nagrada “Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji, koja će biti uručena slovenačkoj glumici Mileni Zupančić.

Glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić čini 12 evropskih filmova.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari