Dobitnici nagrade “Dragiša Kašiković” 1Foto FoNet/spo.rs

Ovogodišnji dobitnici nagrade «Dragiša Kašiković», Izdavačke kuće «Srpska reč» iz Beograda su: Ivan Miletić Milbridž, za novinarstvo; Darko Obradović za publicistiku; Stanislav Tomić za aforizme i Miroslav Sredanović za satiričnu priču, saopšteno je iz te kuće.

Nagrada «Dragiša Kašiković» se dodeljuje od 1994. godine za vrhunske umetničke i profesionalne domete i širenje slobode stvaralaštva, u oblastima kojima se bavio istaknuti novinar i književnik Dragiša Kašiković (1932-1977).

Priznanje čine plaketa i novčani iznos, koji će laureatima biti uručeni na svečanosti u Udruženju književnika Srbije.

O dobitnicima nagrade je odlučivao žiri u sastavu: književnik Aleksandar Čotrić (predsednik), urednik u «Srpskoj reči» Aleksandar Cvetković i književnik i predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu Miodrag Jakšić (članovi).

Programski direktor Instituta za javnu diplomatiju Ivan Miletić Milbridž je srpski povratnik iz glavnog grade Australije – Kanbere, gde je radio u Ministarstvu odbrane. Autor je veoma zapaženih kolumni na domaćim i stranim portalima u kojima na studiozan i argumentovan, ali i popularan i razumljiv način analizira globalne i domaće teme i fenomene, pre svega, odnose velikih sila, rat u Ukrajini, prednosti evroatlantskih integracija naše zemlje, regionalnu problematiku i zbivanja na Kosovu i Metohiji.

Darko Obradović iz Beograda je programski direktor Centra za stratešku analizu. Autor je većeg broja naučnih radova, analiza, članaka i kolumni iz oblasti nauke bezbednosti, međunarodnih odnosa i geopolitike. Njegovi najznačajniji radovi odnose sa na bezbednosne izazove i pretnje miru, stabilnosti, demokratiji i evropskom putu država na Zapadnom Balkanu. Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu i master je akademskih studija digitalnih medija i komunikacija. Otvoreno ukazuje na hibridno delovanje pojedinih autokratskih režima u Srbiji i našem regionu.

Stanislav Tomić iz Zvornika u Republici Srpskoj je aforističar mlađe generacije. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Radi kao profesor filozofije zvorničkom srednjoškolskom centru. Objavljuje u uglednim regionalnim listovima i časopisima. Autor je četiri zapažene knjige aforizama. Zastupljen je u više zbornika i antologija srpskog aforizma. Piše aforizme koji su društveno angažovani, kritički, satirični, politički, ali su istovremeno i filozofski, etični i umetnički.

Miroslav Sredanović je satiričar iz Beograda. Diplomata je u penziji. Piše aforizme i satirične priče. Za kratke priče je dobio nagradu „Vuko Bezarović“ u Pljevljima, „Nadži Naman“ u Libanu i nagradu na Festivalu humora i satire u Rakovici. Njegove kratke priče odlikuju sažeti izraz, dinamični dijalozi i oštro intoniran humor, a tematika se odnosi na političke događaje i karakterne osobine naših ljudi. Dobitnik je i nagrade „Radoje Domanović“, Udruženja književnika Srbije. Objavio je deset knjiga aforizama u Srbiji Republici Srpskoj. Prevođen je na više stranih jezika.

Priznanje nosi ime po Dragiši Kašikoviću, jednom od najznačajnijih stvaralaca u dijaspori, satiričaru, piscu, publicisti, slikaru, prevodiocu, novinaru i uredniku. Kašiković je od savremenika nazvan „vitezom srpske političke emigracije“. Rođen je 1932. godine u Hadžićima, pored Sarajeva. Kašiković je kao politički emigrant 1957. godine došao u SAD, gde je završio fakultet i perfektno ovladao engleskim, nemačkim i francuskim jezikom. Pokrenuo i književni časopis „Danas“, kao i satirični list „Čičak“. Pored ostalih, Kašiković je objavio knjige „Poručnik Kavaja“, „Dupljaci“ (drama) i „Partija te tuži, Partija ti sudi“ (aforizmi). Kašiković je ubijen u Čikagu od pripadnika jugoslovenske Službe državne bezbednosti, u redakciji lista „Sloboda“, glasila organizacije Srpska narodna odbrane, koju je osnovao naučnik Mihailo Pupin 1908. godine.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade Dragiša Kašiković su: akademik Dušan Kovačević, prof. dr Ratko Božović, prof. dr Zoran Dragišić, dr Dragoljub Kojčić, dr Srđan Cvetković, dr Bojan Dimitrijević, dr Kosta Nikolić, dr Aleksandar Dinčić, reditelj Goran Marković, književnik Milovan Vitezović, spisateljica Isidora Bjelica, dramski pisci Biljana Srbljanović, Milena Marković i Siniša Kovačević, književna kritičarka Ljiljana Šop, prof. dr Milan Brdar, dr Slavomir Gvozdenović, satiričari Aleksandar Baljak, Slobodan Simić, Bojan Ljubenović, Dragutin Minić Karlo, novinari Ksenija Vučić, Aleksandar Apostolovski, Predrag Sarapa, Pero Simić, Draža Petrović, Zoran Panović, Petar Luković, Vuk M. Cvijić, Željko Kopanja, Dada Vujasinović, Bojana Lekić, sveštenik Ljubomir Ranković i drugi stvaraoci iz Srbije, Rumunije, Mađarske, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari