Dobitnik Bukera pred domaćom publikom: Mučna i distopijska ’Prorokova pesma’ 1Dobitnik Buker nagrade, Pol linč: foto: photo credit Joel Saget

Izdavačka kuća Booka krajem avgusta objavila je „Prorokovu pesmu“ irskog autora Pola Linča, koji je za nju dobio Bukerovu nagradu 2023. godine.

Pol Linč je 2023. godine dobio Bukerovu nagradu za roman koji će se naći pred domaćom publikom.

U distopijskoj Irskoj Pola Linča na vlasti su snage koje zemlju guraju u totalitarizam. Novoformirana tajna policija pojavljuje se na pragu naučnice Ajliš tražeći njenog muža, istaknutog člana prosvetnog sindikata. Ubrzo on nestaje zajedno sa stotinama drugih ljudi, a Ajliš je s četvoro dece zarobljena u košmarnom društvu koje se raspada. Dok država neminovno klizi ka građanskom ratu, ona pokušava da sazna šta se dogodilo s njenim mužem i da zaštiti svoju decu trudeći se da održi privid normalnosti.
Uznemirujuća i moćna, „Prorokova pesma“ je delo nesvakidašnje originalnosti. Specifičnim stilom, dugim, poetskim rečenicama bez navodnika ili pauze, Linč uspeva da kod čitalaca izazove osećaj bezizlaznosti i teskobe i duboko saosećanje ne samo s Ajliš već sa svim migrantima.
Žiri Bukerove nagrade istakao je da je „Linčova mučna i distopijska ’Prorokova pesma’ aktuelno i nezaboravno delo“, uz ocenu da je „izvanredno dostignuće za pisca da tako ubedljivo prikaže društvene i političke strepnje našeg vremena“.
Gardijan (The Guardian) ukazuje da je Linčova knjiga „irska mešavina ’Sluškinjine priče’ i ’1984’“, navodeći da je reč o „košmarnoj, moćnoj, klaustrofobičnoj i jezivo stvarnoj priči“.
„Linč se suprotstavlja negativnoj retorici o izbeglicama tako što artikuliše i osvetljava njihovu traumu. Saosećajan, uticajan i aktuelan roman koji čitaoca tera da pomisli: Šta da sam ja u pitanju?“, piše Fajnenšel tajms (The Financial Times).

Dobitnik Bukera pred domaćom publikom: Mučna i distopijska ’Prorokova pesma’ 2
Prorokova pesma

Pol Linč (1977) nagrađivani je irski pisac, autor pet romana, hvaljen zbog majstorske veštine da poetski jezik uklopi sa oštrim realizmom. Pre nego što se posvetio pisanju, bio je dugogodišnji filmski kritičar irskog lista Sandej tribjun (The Sunday Tribune). Debitovao je 2013. godine romanom „Red Sky in Morning“, nakon čega su usledili romani „The Black Snow“, „Beyond the Sea“, „Grace“ i „Prorokova pesma“.
Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih i Kerry Group Irish za roman godine i francuske Prix Libr’à Nous za najbolji strani roman. Njegov peti roman „Prorokova pesma“ dobio je prestižnu Bukerovu nagradu 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari