Najboljom predstavom Drugog međunarodnog ambijentalnog pozorišnog festivala Tvrđava teatar žiri je proglasio „Kate Kapuralicu“ u režiji Jagoša Markovića i izvedbi Narodnog pozorišta iz Sombora. „Kultna predstava Narodnog pozorišta iz Sombora danas je aktuelnija nego ikad, kako zbog svoje socijalne osvešćenosti, tako i zbog snažne emotivnosti koja sa scene nezadrživo prodire u publiku, što u današnjoj diktaturi otuđenja predstavlja dobrodošao i preko potreban izuzetak“, rečeno je između ostalog u obrazloženju žirija, koje je juče na konferenciji za novinare u Malom gradu Smederevske tvrđave pročitala predsednica žirija glumica Đurđija Cvetić.

Žiri koji su činili i rediteljka Ljiljana Todorović i Matko Botić, pozorišni kritičar i dramaturg iz Rijeke, odlučio je da još dve nagrade Festivala pripadnu predstavi „Kate Kapuralica“. Tako je za najboljeg reditelja proglašen Jagoš Marković, „veliki ceremonijal-majstor somborske ‘Kate Kapuralice’, koja se može posmatrati i kao lična karta njegove rediteljske poetike…“. Najboljim glumcem proglašen je Saša Torlaković za ulogu Luke u istoj predstavi, a nagrada za najbolju glumicu pripala je Emini Elor za ulogu Lucifera u „Čovekovoj tragediji“ u režiji Kokana Mladenovića i izvedbi Novosadskog pozorišta. Nagrade podrazumevaju novčani iznos od po 70.000 dinara i plaketu, delo Vlaste Filipovića. One su dobitnicima uručene na svečanosti zatvaranja Tvrđava teatra sinoć u 21 sat u Malom gradu Smederevske tvrđave, nakon čega je odigrana i predstava u čast nagrađenih „San letnje noći“ u režiji Zoltana Puškaša i izvedbi Novosadskog pozorišta.

Za narednu godinu najavljeno je i povećanje broja mesta za sedenje na predstavama koje se odigravaju u Tvrđavi.

 

Bastion pozorišta

„Desetodnevna čarolija na Tvrđavi nagovestila je ogromne mogućnosti ovog prostora, ali i samog Smedereva“, istakao je na konferenciji za novinare gradonačelnik i član Saveta festivala Predrag Umičević. „Tvrđava teatar je bastion pozorišta – tvrđava teatra, baš kao i ceo grad Smederevo“, dodao je on. Umičević je najavio i sledeću kulturnu manifestaciju koja se odigrava u ovom gradu – Smederevsku jesen od 6. do 12. septembra, kao i da će se u okviru projekta Tvrđave na Dunavu predstaviti turističke organizacije 13 gradova koji imaju tvrđave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari