Doček 7562. godine 1

Na početku godine koja je u Evropi proglašena godinom kulturnog nasleđa, slaveći DVA računanja vremena i DVA kalendara kao delove evropske i srpske nematerijalne kulturne baštine, kreiran je program sa najrazličitijim žanrovima i izvođačima za doček 7526.

Fondacija Novi Sad 2021 ovim nastavlja svoj rad na ostvarivanju zadatih ciljeva: internacionalizacije i decentralizacije kulture sa što većim uključivanjem građana.

Dočekom Nove 2018. zvanično je započela izgradnja kapaciteta za doček Dve Nove 2021, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture. Ideja je predstavljena kroz razliku dva računanja vremena, od rođenja Hrista i od nastanka sveta, kao i dva kalendara, gregorijanskog i julijanskog. Most interkulturalnosti u kome se prepliću delovi visoke i elitne estetike sa popularnom i masovnom kulturom, u kome visoka i elitna kultura dobijaju novu publiku, a masovna i popularna nove standarde i vrednosti čineći je boljom i kvalitetnijom. Ovo je most koji spaja 21 boja kulturnog diverziteta Novog Sada.

Noć potrage za skrivenim kulturnim blagom

Kulturna, administrativna, poslovna, obrazovna zdanja, ugostiteljski objekti i druga potpuno neočekivana mesta predstavljaju deo mape sa skrivenim kulturnim blagom koje ćemo otkrivati u noći 13. januara. Bogat i raznovrstan novogodišnji program odslikava kako bogatstvo različitosti Grada Novog Sada, tako i njegovu gostoprimljivost. Nadamo se da će svako pronaći pravu kombinaciju kulturno-umetničkih sadržaja za sebe: Laibach, Slobodan Trkulja i bend Imar iz Škotske, Kaliope, Matija Dedić i Zoran Predin, Divna Ljubojević, tamburaški sastavi iz Osijeka i Novog Sada predvođeni Dušanom Svilarom, Ludifiko moderan cirkus i kabare, različita kulturno umetnička društva, ČETIRI lokacije za ljubitelje tehno zvuka i rep muzike u budućem Youth Creative polisu, i mnogi drugi u ugostiteljskim objektima širom Grada Novog Sada.

Sa ulaznicama i bez njih

U pretprodaji su karte za Doček Nove 7526. za pojedine događaje, i tim povodom pitali smo direktora Fondacije Novi Sad 2021 zašto se za neke od događaja naplaćuju ulaznice? Nemanja Milenković pojasnio je da „kultura jeste način života, stil koji se izgrađuje i utiče na promene u svom okruženju bez obzira da li je reč o procesima, ljudima, materijalnim stvarima. Ali, kultura je isto tako resurs koji se obnavlja i koji mora da se dotira na svim nivoima. I jedna od preporuka Evropskog panela eksperata jeste da stvaramo programe koji će moći da opstaju i kad ne bude projekta evropske prestonice, te samim tim takvi programi treba da se delimično naplaćuju. Otuda smo se odlučili za koncept simboličnih cena karata za samo jedan manji deo programskih aktivnosti Dočeka Srpske nove godine, kako bi produžili lanac ulaganja u kulturno-umetničku produkciju. Želeli smo da jedna akumulirana masa novca postane cirkularna – da je preusmerimo i u druge projekte za koje možda ne bi ostalo sredstava a koji su jako važni da se realizuju. Ti projekti stvoriće nove vrednosti (novac, proizvode ili umetnička dela) koje ćemo moći da prosledimo dalje u tom lancu stvaranja i afirmisanja kulturne i umetničke produkcije“. Od više od 40 događaja koje Fondacija priprema za noć Dočeka, 13. januara, ulaznice se naplaćuju samo za desetak nastupa.

Godinu dana rada

Tačno pre godinu dana, 5. januara 2017, počela je sa radom Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021, čiji je osnovni zadatak realizacija ovog projekta. Za direktora Fondacije izabran je Nemanja Milenković, sa kojim smo ovim povodom i razgovarali, interesujući se za rezultate rada u protekloj godini.

– Novi Sad je uz titulu evropske prestonice još više utemeljio svoju regionalnu prepoznatljivost – broj turista je porastao za 14 odsto u ovoj godini, broj investitora koji se interesuju za ulaganja u Evropsku prestonicu kulture se duplirao, broj manifestacija i kulturnih događaja je sve veći, raznovrsniji i kvalitetniji. Pokrenuti su mnogi infrastrukturni projekti koji će se dalje razvijati do 2021, a to su Youth Creative Polis i Nova mesta – nove kulturne stanice koje vode ka decentralizaciji kulture i većem uključivanju građana kako u stvaranje i realizaciju kulture, tako i u procese odlučivanja o kulturnim promenama. Najvažnije od svega, dakle, jeste činjenica da smo pokrenuli procese promena koje vode ka boljem i kvalitetnijem životu Novosađana. Ove modele želimo da primenimo i šire na Zonu 021 (Beočin, Irig i Sremski Karlovci), kao i na celu Srbiju. Želimo da Novi Sad kroji metodologiju i modele održivog razvoja kulturnih i kreativnih potencijala i projekata, i siguran sam da u tome već uspevamo – kaže Milenković.

Recite nam nešto o reakcijama i ocenama realizacije projekta, kako reaguju građani, kako stručna i evropska javnost?

– Građani i stručna javnost nam donose pohvale i konstruktivnu kritiku i neizmerno sam im na tome zahvalan. Sve dok nas kontaktiraju i komentarišu naše delovanje, siguran sam da Fondacija radi dobro. Moram da istaknem da mi permanentno radimo istraživanja javnog mnjenja, evaluaciju projekta, a dobijamo i povratne informacije iz Brisela o realizaciji projektnih aktivnosti, to nam pomaže da uvek budemo na dobrom putu.

Recite nam nešto o planovima za 2018?

– Koliko je ova godina bila usmerena na sastavljanje tima i postavljanje čvrstih temelja za nadgradnju, toliko će 2018. biti posvećena detaljnoj analizi projekata iz Bid Booka i planiranju realizacije i produkcije. Polovinom 2017. Fondacija je izabrala programskog i umetničkog direktora, kao i druge članove tima i samim tim dobila drugačiji, dodatni podstrek, ali i pristup u tumačenju projekta, njegovoj prepoznatljivosti i vidljivosti. Planiramo da u 2018. nastavimo izgradnju kapaciteta institucija kulture, nezavisne scene, ali i mladih menadžera u kulturi. Planiramo da nastavimo saradnju sa gradovima prestonicama u regionu i doprinesemo kvalitetnijem kulturno-umetničkom programu Novog Sada i Srbije.

Programi sa ulaznicama

Laibach – Velika sala SNP u 23 sata, balkon 800, parter 1.000 dinara;

Slobodan Trkulja i Imar – Mala sala SNP u 21, 500;

Mateja Dedić i Zoran Predin – Sinagoga u 22, balkon 800, parter 1.000 dinara;

Divna Ljubojević – Velika sala NIS u 19, balkon 800, parter 1.000 dinara;

Dušan Svilar i tamburaški sastavi iz Osijeka i Novog Sada – Studio M u 21, 500;

Paul Ritch – SKC Fabrika u 22, 690;

Necone, Friday Swag, Janchezz, Rasheed, Yeah Left – Quarter u 22, 390;

Ludifiko cirkus – Spens (zapadni hol) u 20, 300;

Disko veče – Ledena šuma (Dunavski park) u 21, 150 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari