Doček jubileja u novom ruhu 1

U susret obeležavanju 170 godina postojanja započeta je rekonstrukcija fasade Galerije Matice srpske.

To predstavlja završnu fazu potpunog uređenja zgrade u kojoj se čuvaju dela ogromne umetničke vrednosti od izuzetnog značaja za očuvanje tradicije i upoznavanje razvoja srpske umetnosti novijeg doba.

Upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljević Bugarski ističe da se tokom dužeg perioda predano radilo na unapređenju ovog izložbenog prostora u mesto visokih muzeoloških standarda. Dosad je uspešno saniran suteren i stavljeno u funkciju dodatnih 700 kvadrata koji nisu bili u upotrebi što je omogućilo da se uvećaju kapaciteti prostora za konzervatorske ateljee i radionice, prošire depoi i unaprede uslovi čuvanja umetničkih dela. Zamenjen je krov i ugrađen je lift, na osnovu projekta zamišljenog još tokom adaptacije zgrade za muzejski prostor 1956. godine, pa su postavke lako dostupne i osobama sa invaliditetom. Sada započinje rekonstrukcija fasade kao poslednji korak u želji da 2017. godinu, kada se obeležava jubilej 170 godina postojanja zgrada Galerije Matice srpske i spoljašnjim izgledom bude dostojna visokih umetničkih vrednosti svoje kolekcije koju baštini.

Doček jubileja u novom ruhu 2

– U planu je zamena prozora, sanacija fasade, rekonstrukcija ulaza i uređenje okoline zgrade. Obnova bi trebalo da bude gotova do sledeće godine, kada Galerija obeležava 170 godina postojanja. Namera nam je da zasijamo u punom sjaju. Nadamo se da će u maju sve naše postavke i sadržaji biti dostupni publici – najavila je upravnica Tijana Palkovljević Bugarski.

Depoi su renovirani i pripremljeni da, u toku renoviranja fasade, umetnička dela stalne postavke mogu da budu skinuta i privremeno smeštena po svim muzeološkim standardima. Renoviranje fasade zgrade Galerije omogućilo je Ministarstvo kulture sa 30 miliona dinara.

Zgrada Galerije Matice srpske, tokom radova na obnovi fasade, biće zatvorena za posetioce, ali će u saradnji sa drugim ustanovama kulture publika ipak moći da uživa u planiranim izložbenim i programskim aktivnostima.

Upravnica Galerije, Tijana Palkovljević Bugarski, koja je i zamenica predsednice Umetničkog saveta projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. godine, kao i članica delegacije koja je prezentovala kandidaturu Novog Sada na finalnom izboru u Briselu, iskreno veruje da će renovirana zgrada i programi koji će se u njoj priređivati na najbolji način prezentovati Grad Novi Sad.

Spomenik kulture

Zgrada Galerije Matice srpske nalazi se na Trgu galerija u Novom Sadu. Zgrada je prvobitno podignuta za potrebe Produktivne berze i ima status spomenika kulture. Projektovana je tokom 1926. godine, a preduzimačke radove je izveo stalni saradnik arhitekta Filip Šmit.

Fasada se odlikuje plitkim i sa merom odabranim ukrasima, posebno u njenim višim pojasevima. Visoko prizemlje je fugovano, a spratna postrojenja sa gustim rasterom otvora nose ukras u vidu prislonjenih pilastara sa jonskim volutama (polukapitelima). U osam otvora, na mestu parapeta, takođe je korišćen plitak malterski ukras u vidu ramova sa naznačenim segmentima u vrhu. Ulaz u objekat postavljen je na masivnom stepeništu sa četiri velika pilastra pravougaonog preseka koji „pridržavaju“ prostrani balkon sa ogradom od balustera.

Zgrada Produktivne berze 1950-ih je adaptirana za potrebe Galerije Matice srpske po projektu ing. arhitekte Ivana Zdravkovića i njegovih saradnika D. Živkovića i D. Vukovića.

List Danas u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu Grada Novog Sada – projekat: Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari