Dodeljene nagrade 14. Grifon 2023 : Prvi put najbolji rad u kategoriji tipografije 1Foto Galerija grafičkog kolektiva

U galeriji Grafički kolektiv svečano su dodeljene nagrade 14. GRIFON  za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Žiri je doneo jednoglasnu odluku da se nagrada 14. Grifon 2023. godinu dodeli Petru Stošiću za rad „Etar Grotesk“.

„Ovo je prvi put da se nagrada Grifon dodeljuje u kategoriji Tipografsko pismo i zbog toga nam je specijalno drago”, istaknuto je u obrazloženju žirija Nagrade, koji je radio u sastavu Mane Radmanović grafički dizajner; Isidora Nikolić grafička dizajnerka, Slavica Dragosavac grafička dizajnerka, Relja Bobić suosnivač kreativnog haba Nova iskra i Vladimir Perić vizuelni umetnik.

Kako žiri navodi na konkusima Grifona učestvuju različita tipografska rešenja, ali ove godine jedan autorski rad prevazišao je sve ostale ,

“Rad “Etar Grotesk”, Petra Stošića smatramo najkompleksnijijim od svih pristiglih radova na ovogodišnjem Grifonu jer ne predstavlja samo jedno tipografsko pismo ili familiju. Reč je o jednom specifičnom, sveobuhvatnom, kontinuiranom procesu kroz koji je autor prošao da bi rezultat bio pre svega svež, ali i dobro promišljen, inovativan, eksperimentalan i krajnje originalan. Pored toga, ova tipografija je nezavisan i samoinicirani projekat autora koji nagrađujemo kako bismo ukazali i na vrednosti koje proizilaze iz samostalnog rada autora koji svoja razmišljanja i dizajnerske ambicije ostvaruje kreirajući nove vrednosti u oblasti tipografije.“ istakao je žiri

Pored nagrade Grifon 2023. u Galeriji grafičkog kolektiva dodeljena su i priznanja u dve kategorije:

Katarini Popović za rad „Beležnica za miroljubivu koegzistenciju“, u kategoriji Promotivni materijali.

Dragani Krtinić za rad „DWNS – Design week Novi Sad” u kategoriji Vizuelni identitet.

Specijalno priznanje dodeljuje se Peter Gregson Studiju za kontinuirani doprinos dizajn sceni ali i kao primer dobre prakse kvalitetne dugogodišnje saradnje i poverenja koje neguju sa klijenitima.

Takođe, ovogodišnji žiri dodelio je i jednu pohvalu Andriji Čuguroviću za radove u kategoriji Plakati i oglašavanje.

Na ovogodišnjem konkursu GRIFON prijavilo se 55 autora sa preko 120 radova.

U finalu je bilo 38 autora i 66 radova u 7 kategorija: Knjiga i druge publikacije, Vizuelni identitet, Plakati i oglašavanje, Ambalaža, Tipografsko pismo, Promotivni materijal i hartije od vrednosti i Veb-dizajn.

Izložba u galeriji Grafički kolektiv Dragoslava Jovanovića 11 će trajati do 14.jula, a u toku sledeće sedmice će biti stručno vođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari