Dodelom priznanja večeras završeni 28. Dani Zorana Radmilovića 1Rade Šerbedžija Foto: Tatjana Galić Zetović

Zahvaljujem se na veličanstvenoj nagradi koja nosi ime mog prijatelja, jednog od najvećih glumaca na ovim našim prostorima, Zorana Radmilovića. Žao mi je što neću biti večeras sa vama na zatvaranju festivala jer imam koncerte u Sloveniji i Zagrebu.

Ali kao da sam s vama. Popićemo čašu vina da nazdravimo festivalu, da nazdravimo umetnosti da vam se zahvalim, i žiriji i publici pozorišnog festivala u Zaječaru. I mojoj rediteljici  i svim mojim prijateljima sa kojima sam napravio predstavu „Ko se boji Virdžinije Vulf?“– obratio se publici putem video linka Rade Šerbedžija, dobitnik nagrade za najbolje glumačko ostvarenje, na zatvaranju 28. Dana Zorana Radmilovića.

Virtuozna i suptilna, pročišćena do suštine, glumačka igra Radeta Šerbedžije duboko promišlja društvo i svet u kome živimo i umiremo, obrazložio je svoju odluku stručni žiri festivala, da Šerbedžiju nagradi za ulogu Džordža.

-A šta da kažem u času primanja nagrade. Citiraću Bertolda Brehta koji je rekao pred II svetski rat – zaista živimo u teškim vremenima. Da i mi zaista živimo u teškim, možda najtežim vremenima ove civilizacije. Svedoci smo užasnih ekoloških katastrofa sa kojima se susreće ova naša planeta, svedoci smo nepravednih ratova koji uzimaju nevine živote, svedoci smo užasnih korupcija, svedoci smo bede i nemaštine u kojoj živimo i koju naš narod vidi. Šta mora umetnost? Mora biti hrabra, mora biti odvažna, mora svetu pokazati njegovo lice i naličje i vlast prisiliti da se pogleda u ogledalo. Moramo praviti hrabre, umetničke projekte, samim tim braniti svoj narod, svoju naciju, svoje ljude. Da izdrže, da pobede zlo oko njih, da prave jedan dostojanstveniji život za svoju decu. Život koji ovaj narod zaslužuje, sećajući se divnih  Nikole Tesle, Branka Miljkovića, Ivana Gorana Kovačića. Živjeli. Ne dajte se. – poručio je Rade Šerbedžija.

Predstava Ko se boji Virdžinije Vulf? rađena u koprodukciji  Kazališta Ulysses I Beogradskog dramskog pozorišta dobila je I nagradu „Krstomir Milovanović“ za vizuelni identitet uz obrazloženje da su scenografija Stefano Katunara I kostimi Bjanke Adžić Ursulov dali preciznu atmosferu za odličnu predstavu. Nagradu za najbolju predstavu na 2. Festivalu malih pozorišnih formi dobila je Krojcerova sonata u izvođenju Vlada Keroševića, koji je primajući statuetu Zorana Radmilovića najpre klekao, a potom je zagrlio.

-Čast je držati velikana južnoslovenskog glumišta u naručju. Hvala vam, hvala Gradu Zaječaru, hvala vama draga publiko zato što znate da dišete za ovu scenu. A posebno vam hvala zato što sam otkrio na izvođenju ove monodrame da umete i da ne dišete. Za to nedisanje moj aplauz vama  – kazao je Kerošević, podsećajući da je u Zaječar i na Antika fest dolazio sa svojim studentima.

Dodelom priznanja večeras završeni 28. Dani Zorana Radmilovića 2
Kerošević Foto: Tatjana Galić Zetović

-Ovo je prvi put da sam učestvovao na Danima Zorana Radmilovića, da sam hodočastio u hramu velikana južnoslovenskog glumišta i prilikom tog hodočašća, eto imao sam sreću da u prvom kontaktu budem nagrađen. Beskrajno sam srećan, ushićen i ponosan. U mom životu sam, koji nije tako kratak, dobio sam mnogo stručno-umetničkih nagrada i priznanja. Ali ova nagrada koja nosi ime ovog velikana  čini me posebnim čovekom. Ja sam večeras postao bolji čovek, i prema tome  bolji umetnik. – rekao je Kerošević zahvaljujući se na nagradi.

Predstava Sječaš li se Doli Bel je po oceni publike najbolja predstava. Emir Hadžihafizbegović, se u pismu kojim se u ime Kamernog teatra 55 zahvaljuje na nagradi kazao da je “najveća radost za jedan teatar i za jedan ansambl, dakle za sve one koji se vide i ne vide na sceni, kada predstava osvoji nagradu publike, a pogotovo na jednom ovako značajnom i velikom festivalu  kao što je ovaj.”

-Ovo je naša kolektivna pobjedaiI naša kolektivna radost koju dijelimo zajedno sa rediteljem Kokanom Mladenovićem. Doli Bel je rezultat plemenitog, posvećenog i krajnje umjetničkog odnosa prema poslu i ta sarajevska priča iz 60-tih godina prošlog vijeka nikoga sa ovih naših zajedničkih prostora ne ostavlja ravnodušnim.- napisao je pored ostalog Hadžihafizbegović.

Na svečanosti zatvaranja, pred predstavu Brodolomke  koju je glumački ansambl Kazališta Moruzgva iz Zagreba igrao u čast nagrađenih, direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić konstatovao je da poslednjih godina festival ponovo raste, krupnim koracima grabi napred i sada je jedan od najboljih pozorišnih festivala u Srbiji danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari