dauni dzunior doktor dumFoto: Jesse Grant / Getty images / Profimedia

Robert Dauni Džunior vraća se u MCU, ali kao Doktor Dum, a ne kao Ajron Men, što su mnogi iščekivali.

To je privuklo dosta pažnje jer se dugo čekalo da Doktor Dum debituje u Marvelovom filmskom univerzumu, a niko nije očekivao da to ne bude novo lice.

Već smo ga videli na velikom ekranu u tumačenju Džulijana Makmana i Tobija Kebela, ali to nije bilo ono što su pravi fanovi želeli. Dauni je bio na prvoj audiciji za ovog lika, a sada je dobio novu priliku.

Ovaj stripski lik jedan je od najopasnijih i najinteligentnijih negativaca iz Marvelovog stripskog sveta i jedan od najvoljenijih likova među fanova.

Viktor fon Dum je lik kog su stvorili Sten Lik i Džek Kirbi i koji se prvi put pojavio u izdanju Fantastična četvorka #5 u julu 1962. godine.

https://x.com/MarvelStudios/status/1817385874554077285

On je monarh u Kraljevini Latveriji i njegov cilj je da potčini čitavo čovečanstvo svojoj vladavini i moći, a na tom putu ne preza ni od čega.

Arhineprijatelj mu je Rid Ričards iz Fantastične četvorke, ali se sukobio i sa mnogim drugim likovima, među kojima su Doktor Strejndž, Crni Panter, Spajdermen, i naravno Ajron Men.

Vikotr je bio cimer sa Ridom i hteo je da napravi mašinu koja će mu omogućiti da komunicira sa svojom pokojnom majkom, a ona je eksplodirala i unakazila mu je lice.

Tada se ponovo rađa kao Doktor Dum, koji se ne libi ni da se bavi magijom ako je potrebno, a Tonijem Starkom je ukrstio puteve u priči koja ih je odvela u vreme kralja Artura.

https://x.com/Mar_Tesseract/status/1817388250736062974

Zanimljivo je istaći da je Toni Stark jedan od retkih koji po intelektu može da parira Dumu, osim samog Ričardsa, koga tek treba da vidimo u verziji koju će tumačiti Pedro Paskal.

Takođe, u stripovima postoji i jedna verzija Tonija Starka koja postaje Doktor Dum, tako da se mnogi fanovi pitaju da li Robert Dauni Džunior tumači baš tu verziju.

Ostaje zanimljivo i pitanje koliko će Dauni nositi masku, pošto je sam Dum vrlo retko skida i ona simbolizuje smrt i treba da unese strah u kosti svih onih koji mu se suprotstave.

Glavna slabost su mu megalomanija i arogancija, zbog čega sam sebe ponekad osudi na poraz, a često se služi raznim tehničkim pomagalima.

Dauni će ga tumačiti u filmovima Avengers: Doomsday koji treba da izađe u maju 2026. i Avengers: Secret Wars u maju 2027.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari