Doktorski otisci tradicije 1

Velika čast! – jedini je i kratak komentar novopazarske slikarke Mersihe Prušević Dulić na informaciju da će deo radova iz njenog umetničkog projekta „Otisci tradicije“ od 7. do 23. septembra, biti izložen u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu.

– To je najava moje doktorske izložbe, koja bi trebalo da bude organizovana sledećeg meseca u galerijskom prostoru ALUM-a. Reč je o slikama velikog formata rađenih uljem, kaže ova talentovana novopazarska slikarka i objašnjava da je osnovna ideja njenog doktorskog rada „traganje za vizuelnim prikazom individualnog doživljaja arabeske kao jednog od obeležja islamske likovne umetnosti“. Naglašava da njen projekat „Otisci tradicije“ pokazuje „Presek jednog profila slikarskog rada koji traje nekoliko godina“.

– Likovno stremljenje je materijalizovano na slici, a duhovna strana sećanja i razmišljanja ostaju zapisane i sistematizovane kroz ovaj rad, približava svoj rad likovnoj publici slikarka Prušević Dulić. Mersiha Prušević Dulić rođena je pre tri decenije u Novom Pazaru. Osnovne studije slikarstva završila je na Fakultetu likovnih umetnosti Državnog univerziteta u ovom gradu, u klasi profesora Ervina Ćatovića. Master studije slikarstva završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Dušana Todorovića. Sada se nalazi na doktorskim studijama Akademije likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Veličkovića. Učestvovala je na više likovnih kolonija, dobitnik je nekoliko priznanja. Članica je SULU-a i NULUS-a. Do sada je imala devet samostalnih izložbi i učestvovala na više od 90 kolektivnih. Radi kao asistentkinja crtanja i slikanja na RAF fakultetu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari