Kristijan Berger, poznati austrijski direktor fotografije, biće gost drugog Pančevo film festivala (PAFF) koji će biti održan od 2. do 6. septembra u Pančevu. Berger će održati besplatan masterklas za sve zainteresovane na temu „Svetlost i profesionalna rasveta – protiv tehnološke diktature“ 5. septembra u 13 sati u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, gde će govoriti na temu istorijskog razvoja osvetljavanja na filmu i estetskog i ekonomskog uticaja filmske rasvete na metode osvetljavanja na filmu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  Na masterklasu će biti reči i o najvažnijim znanjima u oblasti osvetljavanja u digitalnom svetu uz primere kadriranja, osvetljavanja i fotografija sa snimanja Bergerovih filmova „Bela traka“, „Učiteljica klavira“, „Ludvig II“, „Beležnica“, „The Night of 1000 hours“ i „By the sea“. Razgovaraće se i o scenografiji i kostimu, a deo svog predavanja posvetiće i dugogodišnjoj saradnji sa slavnim austrijskim rediteljem Mihaelom Hanekeom.

Dan ranije, 4. septembra, od 16.30 u dvorani Apolo Doma omladine Pančevo biće prikazan Bergerov dugometražni film „Etnička idila“ koji je sniman u periodu od 1995. do 1998. u posleratnoj Hrvatskoj. Nakon projekcije planiran je i razgovor sa autorom, a ulaz je besplatan.

Kristijan Berger, austrijski reditelj i direktor fotografije, dobitnik je mnogih nagrada, a bio je nominovan i za Oskara 2010. godine za najbolju fotografiju na filmu „Bela traka“. Iste godine, za isti film, dobio je prestižno priznanje za izvanredno dostignuće u kinematografiji koje dodeljuje Američka asocijacija snimatelja. Predaje stručni predmet – kamera na Filmskoj akademiji u Beču i u nekoliko međunarodnih filmskih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari