Dokumentarac "Flotacija" posle svetske premijere u Vizbadenu dve večeri na Beldocsu: Priča o podeljenom rudarskom gradu koji svi napuštaju 1Foto promo 16. Beldocs

U okviru Selekcije za Eurimaž Audencija nagradu, na 16. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, u ponedeljak, 15. maja u 19.30 u Domu omladine, premijerno će biti prikazano ostvarenje „Flotacija“, čije su autorke Alesandra Tatić i Eluned Zoi Aiano, a posle projekcije zakazan je razgovor sa ekipom filma.

Dokumentarac o Majdanpeku koji poslednjih godina svi napuštaju, rudarskom gradu sa dvojnim identitetom podeljenim između okultizma i industrije, nedavno je doživeo svetsku premijeru u glavnom takmičarskom programu 23. Festivala centralnog i istočnoevropskog filma „goEeast“ u Vizbadenu, a pred publikom Beldocsa će biti i u utorak, 16. maja u 17.30, u Kulturnom centru Beograda.

Ova neobična priča prati porodicu Marković čija je sudbina vezana za oba identiteta, i koja daje sve od sebe da obezbedi opstanak lokalne kulture. Rudar Dragan poslednja je generacija lovaca na zmajeve među Markovićima, a njegova sestra Desa, udovica sindikalnog vođe, pokušava da zaštiti svoju zaostavštinu tako što će se boriti za prava rudarskih porodica…

Uslovi života u Majdanpeku koje fokusira ovaj film, takvi su da čak i lokalni zmajevi napuštaju grad. Sa dugom tradicijom rudarenja i lovom na zmajeve, porodica Marković bori se da održi magiju živom, dok njihov grad guta industrija…

„Film je nastao uporedo sa građenjem odnosa između naše autorske ekipe i porodice Marković u gradu Majdanpeku. Nije iznenađujuće da nas je u početku zmajolov privukao kao tema, ali kako je napredovalo naše zbližavanje sa protagonistima shvatale smo da su oni sami, u sklopu konteksta u kome žive, i to je ono što ovu situaciju zaista čini zanimljivom i globalno relevantnom“, zapisale su Alesandra Tatić i Eluned Zoi Aiano, koja je i kamermanka i montažerka.

„Flotaciju“ su producirali Miloš Ljubomirović i Greta Rauleac, a u ekipi filma su i kamermani Milica Drakulić i Vensan Lorin, montažerka Marija Kovačina, snimatelj i dizajner zvuka Bojan Palikuća, a kolor korekciju je radio Goran Todorić.

Producenti su filmske kuće Servia film i Divlja kruška, podršku za razvoj scenarija dao je Brouillon d’un rêve (SCAM) iz Francuske, a Filmski centar Srbije dao je podršku za projekat ovog filma 2019, na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova.

Tokom prošle godine, „Flotacija“ je bila deo prestižnog programa IDFA Project Space u Amsterdamu, predviđenom za projekte u fazi grube montaže. a na Beldocsu je osvojila nagradu East Silver Caravan Award Instituta za dokumentanri film iz Praga, koja se sastoji od pomoći u distribuciji filma.

Alesandra Tatić je vizuelna antropološkinja iz Beograda, njena istraživačka interesovanja obuhvataju studije migracija, roda i rada, utemeljene na feminističkoj metodologiji istraživanja.
Alesandrin etnografski teren je globalan, sa fokusom na Balkan i Mediteran, gde je provela više od decenije radeći za ženski pokret. Njeni

filmovi i istraživački projekti kombinuju antikolonijalne i etonografske pristupe kroz pripovedački stil orijentisan na društveni uticaj.
Kandidatkinja je za doktorat na Visokoj školi društvenih nauka (EHESS) u Francuskoj, a zajedno sa Zoe Aiano i Gretom Rauelac autorka je kratkih dokumentarnih filmova „Imam pesmu da vam pevam“ (prikazan na preko 40 svetskih festivala) i „Marija+Toma“ (Gra pri „Dragoslav Antonijević“).

Eluned Zoe Aiano je britanska rediteljka, montažerka i prevoditeljka. Magistrirala je vizuelnu antropologiju u Berlinu, i njen rad uglavnom se fokusira na centralnu i istočnu Evropu, često ispitujući odnose između pojedinaca i okoline, rekontekstualizaciju tradicije u savremenoj kulturi, kao i širenje ideja kroz pripovedanje.

Njen kratkomentražni projekat Black&White premijerno je prikazan na HotDocs festival i distribuiran je u Op Docs sekciji Njujork Tajmsa.
Alumna je IDFA Akademije 2022, i takođe redovno doprinosi East European Film Bulletin-u svojim filmskim kritikama.

Rad Eluned Zoe Aianou regionu značajno je olakšan dobrim poznavanjem nekoliko slovenskih jezika, kao i redovnim filmskim angažmanima u Srbiji i Češkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari