Ljubica Arsić: Dokumentarni serijali i putopisi 1Foto: Nikola Ilić

Kako je televizija „lepljiv medij“ koji po svojoj prirodi može da oduzme prilično vremena, prema sebi sam vrlo stroga u izboru onoga što na njoj gledam, kaže književnica Ljubica Arsić za Danas.

– Često, uz jutranju kafu, dan započinjem sa pametnom, šarmantnom i nenametljivom voditeljkom informativne emisije Novi dan, Natašom Miljković, koja ume da razgovara sa sagovornicima bez oštrine ali s potrebnom provokacijom neophodnom kad je novinarski posao u pitanju.

– Privlače me dokumentarni serijali o gradovima, na primer Pekingu, Barseloni, nekim naseljima u Južnoj Americi i Srbiji, koji na dinamičan i zanimljiv način, u razgovoru sa meštanima i traženju skrivenih detalja koje oko turiste možda ne primećuje ali ih otkriva kamera, uspevaju da naslikaju specifičnost prostora i život na njemu, kaže LJubica Arsić.

– Takođe volim putopisne emisije Jovana Memedovića o neistraženim predelima i svetskim zabitima, često planinskim bespućima u kojima žive samotnjaci, ukazujući na poseban fenomen „novog divljaka“, čoveka ove civilizacije koji napušta lagodnost i odlučuje da živi u divljini. Veoma mi je stalo da u svakoj emisiji na našem jeziku čujem dobar, pravilan srpski jezik i zato pominjem novinara Memedovića, jednog od retkih koji govore jasno i precizno, bez ačenja i pomodnih tuđica Gospođe Ministarke, bez nametljivo česte upotrebe ružne poštapalice „ovaj“ od koje boluje i nikako da se oslobodi muška ekipa genijalaca Tragača u kvizu Potera, koji inače vodi gospodin Memedović.

Njegov kolega Branko Stanković istim umećem kreira odličnu emisiju Kvadratura kruga, upoznajući gledaoce sa neobičnim ljudskim sudbinama, skrivenim a važnim pričama koje saopštava na tanan i osetljiv način, misli Ljubica Arsić.

– Na televiziji nerado gledam filmove jer su za mene u potpunom umetničkom doživljaju veliko platno i bioskopska sala neprikosnoveni ali sam zato, poučena utiskom koji je ostavila briljantna i čudno skrajnuta serija Miše Radivojevića „Žmurke“ sa decom kao junacima, odgledala seriju „Porodica“ uverena da imamo veoma darovite reditelje i glumce. Serija „Nečista krv, greh predaka“ uspešna su vizuelna interpretacija esencije književnog predloška, sa izuzetno stilizovanim i ubedljivim epizodama, naročito prve polovine serije.

Na kraju, serijal „Branilac“ po knjigama „Velike advokatske odbrane“ i „Branio sam na smrt optužene“ poznatih advokata Injca, Guberine, Filote i Tome File, kombinacija dokumenta i filmske fikcije, veoma zanimljiv piscima, u neku ruku i samih u ulozi advokata, koji bez zadrške uranjaju u ljudske postupke i prekršaje, potvrđujući istinu Dostojevskog da je čovek tajna i zagonetka i da nije zalud ukoliko njenom odgonetanju posvetiš sopstveni život, kaže za Danas Ljubica Arsić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari