Predstavljanjem djela poznate mađarske spisateljice Ildiko Lovaš na Trgu pjesnika u Budvi, večeras počinje književni program ovogodišnjeg festivala Grad teatar. Reč je o devojačkom romanu „Španska nevesta“ (izdavač beogradska „Fabrika knjiga“), uzbudljivoj priči koja paralelno prati povesti dve junakinje u njihovom pokušaju da shvate život i pronađu njegov smisao.

Roman teče u dva glasa – prvi je glas žene mađarskog pisca Geze Čata (1887 – 1919), koju je ubio, da bi na kraju i sam tragično završio – popio je otrov kada su ga jugoslovenske vlasti uhvatile prilikom pokušaja da pobegne u Mađarsku. Drugi tok priče smešten je u 80. godine dvadesetog veka, tako da čitalac prati dve drame – jednu pred krah Austrougarske i drugu pred kraj velike Jugoslavije. Priča o Gezi Čatu i njegovoj ženi koja čita dnevnik pisca, tajanstvena je i opasna drama s tragičnim krajem, a storija devojke koju su učili bratstvu i jedinstvu koje će se ubrzo pokazati kao prevara, lirsko je, spisateljski izuzetno vešto sklopljeno delo. Na svoju spisateljsku veštinu i izuzetno bogat prozni svet, Ildiko Lovaš skrenula je pažnju čitalaca još 2005, kada je objavila zbirku priča „Via del Corso“.

Ovogodišnji Trg pjesnika predstaviće dela koja su se učinila zanimljivima u prethodnoj izdavačkoj godini, ukazivaće na domete naizgled zaboravljenih autora, govoriće o graničnim područjima književnosti i jezika, književno-umetničkom prostoru Centralne Evrope, a predstaviće i izdavačke poduhvate potvrđenog kulturološkog značaja. Drugo veče Trga pjesnika pripada lingvistkinji iz Crne Gore Slavici Perović, a tu su i Vladimir Vojinović, mladi crnogorski prozaista, dramatičar Nebojša Romčević, crnogorski autor Dragan Nikolić, brat čuvenog reditelja Živka Nikolića, pisac Božo Koprivica, kulturološkinja Divna Vuksanović, kao i drugi značajni stvaraoci i teoretičari, poput Zvonka Karanovića, dr Ivana Čolovića, Slađane Bukovac, Ratka Božovića. Pored stalnih saradnika Trga, Božene Jelušić i Dragana Radulovića, publika će videti i Dejana Ilića, Slađanu Novaković, Mitju Velikonju, Novicu Samardžića, Biljanu Mišić-Ilić, Vladimira Arsenijevića, Sašu Ćirića, Jakova Sabljića, urednicu Trga Svetlanu Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari