Beogradska pozorišta odjavila su svoje sezone bojažljivo govoreći o septembru i vremenu za nove premijere. Sve najave date su sa rezervom u iščekivanju novih budžetskih rešenja, Zakona o radu i drugih propisa koji bi od naredne sezone mogli u velikoj meri da obeleže repertoare prestoničkih teatara iako, načelno, sve kuće ističu da su zadovoljne postignutim.

Bitef teatar održao je juče svoju završnu konferenciju na letnjoj pozornici na Kalemegdanu. Osim zaključka o velikom uspehu svojih predstava, obećali su publici čak osam premijera tokom naredne godine.

– U sezoni Fenomenalizam, svet je samo tvoja predstava, bavićemo se pozorišnom analizom različitih socioloških, ontoloških i političkih fenomena koji određuju našu stvarnost, u sudaru dnevnog i drevnog, savremenog i istorijskog konteksta, tretirajući ga pozorišnom efemernošću, u kojoj je „sada i uvek“ u ravnoteži bitisanja pozorišnog trenutka – uvek je sada i sada je uvek – navodi v.d. direktora Bitefa Miloš Latinović.

On je najavio premijere za narednu sezonu: „Kratka povest o antihristu“ u režiji Andraša Urbana, „Život stoji, život ide dalje“ Filipa Vujoševića, „Žizele“ Anđelke Nikolić, „Ljudski glas“ Sofije Perović i „Peti parkić“ Borisa Liješevića.

Što se tiče premijere dugo iščekivane predstave „Don Žuan“ koreografkinje Maše Kolar, ona će biti izvedena u Budva grad teatru 17. jula, zatim 23. jula na Riječkim ljetnim noćima, dok će Beograđani i Zagrepčani čekati do oktobra 2014.

– Prepoznao sam sebe u ulozi Don Žuana, osetio sam da je moje iskustvo u Bitefu, Narodnom pozorištu i na stranim scenama sada doraslo ovom zadatku. Don Žuan živi u svakome od nas i to ne samo u ljubavnom smislu. Don Žuan se može biti u poslu, u bilo kom segmentu života – kazao je Dejan Kolarov.

Posebnu vrednost „Don Žuanu“ daće i Rundek Cargo Trio, koji će na svim premijerama uživo na sceni izvoditi muziku koju su komponovali baš za ovu predstavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari