Doprinos lepšem detinjstvu 1Foto: Stanislav Milojković

  Igor je tu. Namćorasto nam se podsmeva i kaže – Još drže slovo o meni – tako su se danas, ne slučajno u sali Beogradskog sajma knjiga nazvanoj “Aleksandar Vučo”, prijatelji, pisci za decu, poštovaoci, sećali lika i dela prerano preminulog dečjeg pisca Igora Kolarova.

Široj javnosti postao je poznat pošto je dobio nagradu “Politikinog zabavnika” za svoje “Agija i Emu”, koje je potom u film pretočio reditelj Milutin Petrović, vrativši posle dugo vremena u domaću kinematografiju jedno ostvarenje namenjeno deci, ali i odraslima. Jer, kako su danas svedočili njegovi prijatelji i kolege, Kolarov je bio neobična pojava, samosvojan u književnosti za decu, a svako dete za njega je bilo ravno odraslima i nije im zato pametovao i držao predavanja.

 Posthumno su za sada objavljene tri Igorove knjige – “Razgovor oko sveta za 8 minuta”, koja je došla kao deo nagrade “Zlatno Gašino pero” Festivala humora u Lazarevcu za „ukupan doprinos lepšem detinjstvu“; “Papirna planeta” u izdanju “Bookland”, njegov izbor iz kratke proze i poezije za decu; a nakon Sajma, sledećeg mesece biće predstavljana i Igorova slikovnica “Bajka o kralju Xeriju”.

O Igoru posebno govore različite antologije koje je priređivao – u jednu takvu srpske poezije za decu, prema rečima njegovog prijatelja i saradnika Branka Stevanovića, “ugurao” je Vaska Popu, u lektirskom izboru za četvrti razred osnovne škole našla se i pesma “Tišina” Lenarda Koena (što je inače slavni kantautor saznao kad je gostovao u Beogradu i tom prilikom se upoznao sa Igorom i njegovom porodicom), a u najkraće srpske priče za decu stavio je jednu Andrićevu posvetu.

Igor nam je, rekli su još njegovi prijatelji, ostavio materijala da se radujemo do kraja svojih života. Opisali su ga kao vulkan, koji je isijavao eksploziju oduševljenja životom, bivajući detinje radostan. Govoreći o pisanju za decu 21. veka Igor je rekao je da ono treba da bude sažeto i razigrano, ali je dodao da je od toga da bude sažetije važnije je da bude razigranije. O čitanju je rekao da je kao i život – ozbiljna i predivna stvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari