"Došli ste vi kojima niko nije platio da dođete": Vladika Grigorije u prepunom Kolarcu promovisao knjigu "Stranac u šumi", pomenuo i litijum 1Foto: Nova.rs, Vesna Lalić

U prisustvu brojnih zainteresovanih građana sinoć je u Velikoj dvorani na Kolarcu, održana promocija nove knjige „Stranac šumi“ Vladike Grigorija, episkopa diseldorfskog i nemačkog, koja se bavi njegovim godinama koje je proveo u monaštvu.

Pored autora, na promociji su o knjizi govorili profesor Vladeta Janković, pisac Miljenko Jergović i filolog Danijela Jelić, a odlomke iz knjige čitao je glumac Vojin Ćetković, piše Nova. rs

Vladika Grigorije se na početku zahvalio svima koji su, kako je rekao, došli „uprkos strahovima, stresovima i brigama“.

– Vi ste došli da čujete živu reč, nema ništa moćnije od žive reči, razgovora i priče. Meni se posrećilo što ste došli vi kojima niko nije platio da dođu ovde.

Profesor Vladeta Jankovic je kazao da je nova knjiga Vladike Grigorija vrlo komplikovana, ono što je njena osnovna osobina je iskrenost, koju retko srećemo u životu.

– Ali to je knjiga koja vas ne opterećuje, koja ima i dosta humora na sopstveni račun. Najvažniji od slojeva knjige je autobiografski, period monaštva. Knjiga je i portret savremenika, koji su osvetljeni razumevanjem za ljude, zbog čega je vladika i omilljen.

"Došli ste vi kojima niko nije platio da dođete": Vladika Grigorije u prepunom Kolarcu promovisao knjigu "Stranac u šumi", pomenuo i litijum 2
Foto: Nova. rs, Vesna Lalić

Filolog Danijela Jelić smatra da se vladika Grigorije ni kao pisac ni kao ličnost ne može ukalupiti.

– Njegove poslednje tri knjige su svojevrsna vladičina autobiografska trilogija. Osim što ove tri knjige povezuje jedan autor, njih spaja i ispoljavanje sopstvene duše i korak ka drugima. Ogoljavanje duše do srži nikad nije bilo ovakvo kao u poslednjoj knjizi, čitalac ne može ostati ravnodušan.

Pisac Miljenko Jergović je u svom izlaganju rekao da je vladika Grigorije rođeni pripovedač.

– Ume da gleda svet i izdvaja događaje i lica na način na koji to rade pripovedači. S druge strane, on nastupa kao svešteno lice, a u našoj književnosti retki su bili pripovedači koji su bili sveštena lica.
Vladika Grigorije nije propustio da na kraju promocije pomene i litijum.

– Za kraj živa istina. Došao jedan bogat čovek kod mene u Dizeldorf, i malo se oslobodio, i pita on mene što si ti protiv litijuma. Ja kažem da sam za travu, livade i krave, a on mene gleda začuđeno. Recite vi meni, pitam ga ja, zašto je dobar litijum, a on mi kaže, jel znate šta će biti Beograd, biće Dubai – ispričao je vladika Grigorije uz smeh prisutnih.

Među brojnim poznatim ličnostima na promociji knjige „Stranac u šumi“ u Kolarcu  viđeni  su i Dejan Bodiroga, akademik Vladimir Kostić, Dragan Bjelogrlić, Nemanja Vidić, Nataša Ninković, sudija Miodrag Majić i princ Filip Karađorđević i princeza Danica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari