Dr. Brus Fink u Beogradu: Zašto su naše želje toliko problematične? 1Foto: Promo Međunarodni pokret Lakan Balkan

Međunarodni pokret Lakan Balkan organizuje 18. i 19. maja u Beogradu gostovanje uticajnog američkog lakanovskog psihoanalitičara dr Brusa Finka , koji će održati predavanje na temu “Želja i njena interpretacija”.

U svom izlaganju dr Brus Fink će se posvetiti pitanjima zašto su naše želje toliko problematične, kako želja deluje na našu strukturu, na primer neurotičku, psihotičku ili perverznu, kao i o značenju naših snova..

Gostovanje jednog od svetski najpriznatijih psihoanalitičara današnjice organizovano je u okviru međunarodnog seminara psihoanalitičarke dr Nine Krajnik “Novi simptomi u vreme političkih kriza”, a biće održano u Kući Pavlović na Dorćolu (Gospodar Jevremova 39).

Dr Nina Krajnik istakla je da predavanje Brusa Finka nije samo najveći događaj za pratioce lakanizma, nego novi korak prema odgovorima o tome kako danas u vremenu kriza možemo rukovoditi sopstvenim životom.

‘’Izuzetno me raduje da u Srbiju dovodimo jednog od najčitanijih psihoanalitičkih autora u svetu. Ovo nije samo najveći događaj za pratioce lakanizma, odnosno pravca Žaka Lakana, na prostoru zemalja bivše Jugoslavije u poslednjih 40. godina, nego takođe novi, sveži korak prema odgovorima kako možemo danas, u vreme političkih i društvenih tenzija, rukovoditi vlastitim životom. Važnost Finkovog rada danas se odslikava na brojnim područjima, od psihologije, prava, filozofije, političkih nauka, psihoterapije i drugih znanja. Ali što je najbitnije, najveću vrednost ima za našu želje prema znanju o nama sami,a.’’, poručila je dr Nina Krajnik, organizatorka događaja i osnivačica međunarodnog pokreta Lakan Balkan.

Predavanje će se održati u tri dela:
– prvi  u subotu, 18. maja sa početkom u 18 časova i zaključkom u 20 časova
– drugi u nedelju, 19. maja sa početkom u 10:30 i zaključkom u 12:30 časova
– Nakon ručka učesnika i gosta  u nedelju će se održati treća sesija sa početkom u 16:30 i zaključkom u 18:30 časova.

Dr Brus Fink je diplomirao na elitnom Univerzitetu Kornel (Cornell) u SAD-u, masterirao u Parizu pod mentorstvom čuvenog

filozofa Alena Badjua (Alain Badiou) i doktorirao psihoanalizu na Univerzitetu Pariz 8. Bio je profesor psihologije na Univerzitetu Dukuezne (Duquesne) i direktor Pitsburškog psihoanalitičkog centra. Njegove knjige objavile su jedne od najvažnijih izdavačkih kuća u svetu, kao što su Harvard University Press, SUNY, Princeton University Press, Karnaki, Routlage itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari