Dragan Bjelogrlić na Weekend Media Festivalu u Rovinju: Reći ću, postoje crne liste u RTS-u i Telekomu 1Foto: F.S./ATAImages

Dragan Bjelogrlić bio je gost  Weekend Media Festivala u Rovinju gde je u okviru tribine „Bolji život produkcije u regiji“ govorio o svojim iskustvima u tom domenu, o bivšim projektima, budućim kao i o ljudima sa stavom, o promenama i crnim listama na određenim medijima.

Ispred sale stare Tvornice Duhana u Rovinju, pre početka festivalske tribine u kojoj je gostovao Dragan Bjelogrlić, a moderirao je Ivan Stanković nastala je velika gužva, jer su svi želeli da čuju šta glumac ima da kaže.

Iako Dragan Bjelogrlić odavno nije samo glumac, na opasku voditelja kako se predstavlja, jer se bavi i režijom i produkcijom Bjelogrlić je rekao:

– Pa glumac, to je moje osnovno zanimanje. U poslednje vreme se bavim pisanjem i režijom, to mi je zanimljivo, ali normalno da sam glumac, pa glumim već 40 godina – kazao je Bjelogrlić.

Dodao je, da ako se uzmu u obzir svi poslovi oko filma koje je radio, posao reditelja je najteži, posebno ako želite da stvorite slojevito delo. Ipak, sve te funkcije više ne može ni da razdvoji.

Dragan Bjelogrlić na Weekend Media Festivalu u Rovinju: Reći ću, postoje crne liste u RTS-u i Telekomu 2
Foto: A.D.

– Nikada nisam radio sa gotovim scenarijem. U svemu učestvujem od početka, od ideje, do skupljanja novca za film, režije i promocije – rekao je Bjelogrlić.

Na pitanje zašto se društveno angažovao, Bjelogrlić je uzvratio da to nije stvar izbora i da nije reč o političkom angažovanju.

– Ne želim politički da se aktiviram, ne želim funkciju, samo želim da probudim u ljudima želju za promenama. Uvek sam smatrao da čovek koji nešto kreira, mora da ima stav o društvu u kom živi. I taj stav, mora da kaže javno. Kada primeti nepravdu, treba da reaguje. Kako misli da ima pravo da uživa u privilegijama, tako treba i da upozori društvo na nepravdu. Ja sam samo radio ono što sam radio celog života i moja potreba za kritikom je bila sve veća. Nažalost, anomalije se u našem društvu rapidno umnožavaju. Neću ćutati, glasno ću govoriti i to će nažalost da me košta, i moju porodicu će da košta. Ali, to sam izabrao – istakao je glumac.

Na pitanje moderatora, da li  ima posledice ovakvog angažmana, Bjelogrlić kaže:

– Da, ako izuzmemo tabloide, koji su mi često svašta kačili, kenselovan sam iz svih državnih projekata. Zašto se nastavak serije Tajkun, koji je snimljen, na koji je Telekom potrošio dva miliona, a čija je premijera trebalo da bude u oktobru 2023. godine na RTS-u nije desila. Desili su se protesti, pa neke moje izjave i kritike vlasti. Serija je skinuta sa RTS-a i nije se pojavila nigde. Sada treba pitati Telekom zašto se serija ne prikazuje. I, nisam samo ja u toj situaciji. Ima još mojih kolega sa istom sudbinom. I da, reći ću. Postoje crne liste u RTS-u i Telekomu. Šta bi se desilo da dođe reditelj, ponudi projekat i traži da u njemu glume Bjelogrlić, Nikola Kojo, Ceca Bojković, Anita Mančić. Šta bi se desilo? – pitao je Bjelogrlić i dodao je da mu je nekoliko reditelja reklo da su ga stavili u podelu projekata za RTS i da su dobili odgovor da „ne može“.

– Meni je sada lakše da se prikažem na hrvatskoj televiziji, nego na srpskoj – dodao je kroz smeh.

Ipak, to nije razlog da stane.

Već ima dva projekta na kojima želi da radi. Jedan se tiče momaka sa beogradskog asfalta koji su radili kao telohranitelji Alena Delona i koji su nastradali pod nerazjašnjenim okolnostima.

Druga želja mu je da napravi regionalni film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari