Dragan Jovanović Danilov, dobitnik nagrade NB „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje 1Foto: Anica Garic

Nagrada „Đura Jakšić, dodeljuje se već 34 put za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku, objavljenu tokom prethodne godine, u organizaciji Narodne biblioteke Đura Jakšić iz Srpske Crnje.

Ovu nagradu poneli su najugledniji savremeni srpski pesnici od Ljubomira Simovića, Rajka Petrova Noga, Vojislava Despotova, Novice Tadića, Radmile Lazić, Milana Nenadića do Duška Novakovića, Matije Bećkovića, Bojane Stojanović Pantović…

Na četvrtoj sednici, održanoj 27. maja 2019. godine, žiri  u sastavu: Miroslav Cera Mihailović, Branislav Živanović  i Jovan Zivlak – predsednik, nakon razmatranja naslova koji su bili u užem izboru: Marija Šimoković: Pozajmljena svetlost, Čigoja, Beograd; Radivoj  Šajtinac: Nepoznata priroda, Zavod za kulturu Vojvodine, Novi Sad; Dragan Jovanović Danilov: Um podivljale reke, Povelja, Kraljevo; Saša Nišavić:Zaboravljeni dečak, Prometej/Tiski cvet, Novi Sad; Tanja Stupar Trifunović: Razmnožavanje domaćih životinja, Nulta stvarnost, Sarajevo i Dragan Bošković: Ave Maria!, Dragan Bošković, Beograd, doneo je jednoglasnu odluku da nagradu  Đura Jakšić za 2019. godinu dodeli Draganu Jovanoviću Danilovu za knjigu pesama Um podivljale reke, U izdanju Povelje, Kraljevo, navodi se u saopštenju Biblioteke.

Dragan Jovanović Danilov rođen je 1960. godine u Požegi. Studirao je na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Beogradu, na grupi za istoriju umetnosti.

Objavio je zbirke pesama: Euharistija (1990), Enigme noći (1991), Pentagram srca (1992), Kuća Bahove muzike (1993), Živi pergament (1994), Evropa pod snegom (1995), Pantokr(e)ator (1997), Glava harfe (s Divnom Vuksanović, 1998), Alkoholi s juga (1999), Koncert za nikog (2001), Homerpredgrađa (2003), Gnezdo nad ponorom (2005), Memoari peska (2008), Moja tačna priviđenja (2010), Kad nevine duše odlaze (2011) i Vino s vulkana (2012) i dr, kao i raomane: Almanah peščanih dina (1996), Ikonostas na kraju sveta (1998) Otac ledenih brda (2009) i „Talasi beogradskog mora“i knjigu autopoetičkih eseja: Srce okeana (1999).

Učestvovao je na brojnim međunarodnim pesničkim festivalima. Održao je više samostalnih književnih večeri i čitanja poezije u Francuskoj.

Dobitnik je književnih nagrada: „Brankove nagrade“, „Zmajeve nagrade“, nagrade „Vasko Popa“, „Branko Miljković“, „Meša Selimović“, Vitalove nagrade „Zlatni suncokret“, „Oskar Davičo“, nagrade Srpske akademije nauka i umetnosti iz fonda „Branko Ćopić“, „Prosvetine“, „Stevan Pešić“, „Risto Ratković“, „Jefimijin vez“, „Pesma nad pesmama“ „Zlatni prsten despota Stefana Lazarevića“, nagrade „Dimitrije Mitrinović“, „Laza Kostić“, „Momo Kapor“ i „Disove nagrade“ za celokupno pesničko delo. Dobitnik je međunarodnih književnih nagrada „Pro creation“ i „Velika bazjaška povelja“. Zbirke pesama prevedene su mu na engleski, francuski, nemački, italijanski, grčki, bugarski, slovački, rumunski i makedonski jezik. Roman Ikonostas na kraju sveta objavljen je na mađarskom jeziku (Napkút Publishing House, Budimpešta 2006) u prevodu Janoša Borbelja, a Otac ledenih brda na makedonskom jeziku 2013.

Danilov je i likovni kritičar i esejista. Autor je monografija o mnogim savremenim srpskim slikarima. Živi u Požegi i Beogradu.

Danilov nije od onih pesnika koji odbijaju svet sa ironijskom grimasom, odustajući da traga za njegovim skriveni tajnama, njegovim skrivenim smislovima, fascinacijama, konačno ne odbijajući život, zagonetke  postojanja i one vrednosti nad kojim će kao biće da zatreperi u skoro religioznom zanosu vere  da postoji jedinstvena skrovita staza smisla u opštem metežu ljudskih činova. Njegovi široki stihovi, ne zvonki, niti glasni, ali sa unutrašnjom zvukovnošću  dramatskog i intenzivnog razgovora sa svetom, ritmizirani ali ne i pevljivo melodizovani, sa jednom vrstom tanane oporosti koja nas priključuje za  slike dubine životnih prizora i oblika, pesničkog mišljenja, razaznavanja i rašivanja pojavnog, da iza njegovih plašteva naslutimo jednu drugačiju morfologiju – u odsevima koji se ispoljavaju kao trenuci ispunjenja misterijom postojanja. Danilov se distancira  od pomodne deklarativne brige savremenog pesništva u   vrtoglavicma samoproblematizovanja, odlučujući se da poezija može više od izgnanstva i samoizgnastva.

Danilov danas predstavlja jedan od najsnažnijih i najutentičnijih glasova savremene srpske poezije.

Svečano uručenje  „nagrade  će se održati2. juna 2019. godine u Srpskoj Crnji u okviru manifestacije Liparske večeri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari