Dragan Šijački izlaže skulpture i grafike u Novom Sadu: "Beskonačne linije prebačene u treću dimenziju" 1Foto: Danas/A. L.

Nakon duže pauze na novosadskoj likovnoj sceni, iako ne i na sceni u regionu gde je bio više nego aktivan, Dragan Šijački se publici u Novom Sadu predstavlja sa osam skulptura i devet grafika koje datiraju iz ranijeg perioda stvaralastva ovog autora.

Izložba traje do subote 5. oktobra u Galeriji G spot Graffiti u Novom Sadu u Kosovskoj ulici.

Skulpture su kombinovane tehnike; drvo, granit i metal.

Ovaj spoj predstavlja celinu u istraživanju umetnika, u kojoj se geometrija i identitet linije iz ranijeg perioda prelivaju u prirodu materijala, te otvaraju dimenziju stvari koje se dešavaju u pozadini, odslikavajući se na površini granita.

Dragan Šijački rođen 1964. u Nadalju. Akademiju umetnosti završio je Novom Sadu, smer slikarstvo.

Izlagao je na preko 30 samostalnih i preko 30 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama širom sveta.

– Konačno u 56 godini života imam pravi atelje, posle 42 selidbe. Tako sam preturajući po starim radovima i grafičkim mapama, pronašao mapu svojih grafika, monotipija, koje sam radio još davne 1998. godine i koja je bila izlagana u Cite du arts u Parizu. Sinula mi je ideja da linije koje se na tim grafikama vide da su beskonačne, prebacim u treću dimenziju. Naletevši na materijal kamen, u ovom slučaju i drvo, počeo sam da te grafike po prvi put u svom životu stavljam u treću dimenziju, iliti skulpturu – rekao je Šijački.

Ideja je bila, objašnjava, da to budu velike skulpture, ali u nedostatku „ličnih i državnih sredstava“, sve se svelo na malu plastiku i skice.

– Nadam se da se uspeo u tome da povežem grafiku i malu plastiku, sa tim žicama koje predstavljaju linije koje se protežu u beskonačnost i prolaze kroz neke elemente, dotiču ih, spajaju i razdvajaju i sreću se jednog dana u nekom prostoru – dodao je autor.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari