Draganu Mariću dodeljen "Zlatni beočug" 1Foto: Dečji kulturni centar Beograd

Dragan Marić, profesor i direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd dobitnik je najvišeg godišnjeg priznanja Kulturno-prosvetne zajednice Beograda – “Zlaatni beočug” za 2023. Godinu, koje mu je uručeno juče u Narodnom pozorištu u Beogradu

Ovo priznanje za trajni doprinos kulturi Beograda navelo je laureata da podseti na njegovu genezu.

,,Pre 53 godine jedan od naših najznačajnijih pesnika Vasko Popa dao je ime nagradi koju Kulturno prosvetna zajednica Beograda dodeljuje za trajni doprinos kulturi srpske prestonice. Popa je Nagradu nazvao „Zlatni beočug“, a prva je, davne 1970. godine, svečano uručena Domu pionira Beograd, čiji rad baštini i tradiciju nastavlja današnji Dečji kulturni centar Beograd“ – istakao je direktor ove institucije i ovogodišnji laureat Dragan Marić.

Dečji kulturni centar Beograd je 2016. godine poneo „Zlatni beočug“ kao institucija, a sada je dodeljen, kao pojedincu, i direktoru prof. mr Draganu Caletu Mariću.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta uručene su nagrade „Zlatni beočug“ koje se već pet decenija dodeljuju stvaraocima, naučnicima, umetnicima, kulturnim poslenicima, ansamblima, ustanovama i organizacijama za očuvanje i unapređenje kulture i umetnosti u Beogradu.

Žiri je odlučio da od stotinu kandidata samo devetnaestoro pojedinaca i institucija postanu ovogodišnji laureati.

U obrazloženju žirija za dodelu nagrade Draganu Mariću ističe se da je Marić svom rodnom gradu nesebično dao najbolje od sebe sa idejom da naša deca budu bolja od nas, kreativnija, radoznalija, negovana u umetnosti, kulturi, prosveti.

,,Uz predvodnika DKCB-a, Dragana Marića, deca i mladi rastu u bolje ljude i usvajaju sisteme vrednosti koji su u temeljima Kulturno prosvetne zajednice Beograda i Srbije“ – navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari