dragi bugarčić

U Srpskom književnom društvu održan je omaž nedavno preminulom piscu Dragom Bugarčiću (29. oktobar 1948 – 2. mart 2024).

O autoru i njegovom književnom opusu govorili su Vasa Pavković, Marko Paovica i Ilija Bakić, Vrščanin, pesnik i pripovedač.

Tribinu je moderirao Nenad Milošević.

Vasa Pavković je detaljno analizirao književni opus Dragog Bugarčića, kao i niz odnosa među piscima danas već srednje generacije, ali i sa piscima starije generacije Borislavom Radovićem, Vaskom Popom koji već duže vreme nisu među nama, a bili su prijatelji i uzori i Dragom Bugarčiću.

Vasa Pavković je hodajuća enciklopedija.

Bilo je veliko zadovoljstvo slušati ga.

Oživeo je čitav kontekst odnosa među besmrtnicima srpske književne scene.

Marko Paovica, naš čovek u Beču, dugogodišnji prijatelj Dragog Bugarčića, čovek koji je ovdašnje pisce dovodio u Beč, bio im domaćin i predstavljao ih bečkoj publici u kojoj je bilo i dosta Podunavskih Švaba, ljudi izbeglih iz naših krajeva ali emotivno vezanih za bivšu domovinu.

Vrlo nadahnuto on je oživeo susrete sa Vrščanima, slavnim građanima Beča i Austrije Robertom Hamerštilom i Milom Dorom i predstavio vezu književnosti Dragog Bugarčića sa Bečom, našim gastarbajterima u bogatom Beču, sanjama i teškoj gastarbajterskoj realnosti.

Moja malenkost je iznenadno intervenisala da se ne zaboravi aktivistički, zasad uzaludno, angažovanje Dragog Bugarčića i grupe ovdašnjih intelektualaca (trojica su nas već zauvek napustila: profesor dr Zoran Žiletić, verski analitičar Živica Tucić i pisac Dragi Bugarčić) a njihov dugogodišnji angažman da se podigne krst na vršačkom pasjem groblju Šinteraju nije realizovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari