Dramska rekonstrukcija prvog probnog emitovanja radio programa u Srbiji 1Foto: Arhiv Radio Beograda

U okviru pratećeg programa izložbe „Iz veka u vek – Stotinu godina Radio Beograda“, u Muzeju nauke i tehnike, u subotu 12. oktobra, biće izvedena dramska rekonstrukcija prvog probnog emitovanja radio programa u Srbiji.

Kako je najavljeno iz Radio Beograda, reč je o javnom radio-koncertu stanice „Beograd-Rakovica“ održanom 19. septembra 1924. u zgradi Prve hrvatske štedionice, u Knez Mihailovoj broj 42, uz prisustvo velikog broja zvanica iz javnog i kulturnog života tadašnjeg Beograda i Kraljevine SHS.

“Tada su prvi put u Beogradu predstavljene mogućnosti radija – novog zvučnog medija, čuda tehnike. Najpre se oglasio spiker, domaćin radio-stanice gospodin Mihajlo Simić sa čuvenim „Alo… Alo“, najavio prvi koncert beogradske radio-stanice i pročitao dnevni bilten Meteorološke stanice na Vračaru. U programu su učestvovali: operska diva Ksenija Rogovska sa arijom iz opere „Toska“ uz diskretnu pratnju pijaniste gospodina Brezovšeka; glumac Vitomir Bogić koji je recitovao „Tiradu o poljupcu“ iz Rostanovog „Sirana“; tenor Živojin Tomić koji je pevao kompoziciju „Behar“ Stevana Hristića, uz klavirsku pratnju samog autora i poslednju ariju Kavaradosija iz opere „Toska“; violinista gospodin Holub koji je izveo drugi deo violinskog koncerta Feliksa Mendelsona i Sukovu “Pesmu ljubavi“ uz klavirsku pratnju gospođe Holub; glumac Vitomir Bogić koji je recitovao „Dubrovački madrigal“ Jovana Dučića; pijanista gospodin Gođevac sa Šopenovom Etidom u ef-molu”, podsećaju u Radio Beogradu na ovaj važan događaj za istoriju ove kuće i srpske tehnike i medija.

Prvo probno emtovanje radio programa u Srbiji završlo se spikerovim čitanjem izveštaja sa berze i nekoliko vesti sa sednice Vlade o političkoj situaciji, posle čega je usledilo zajedničko fotografisanje svih učesnika i najava početka redovnog emitovanja programa 1. oktobra 1924. godine.

U Muzeju nauke i tehnike ovaj istorisjki događaj rekonstruisaće: sopran Jasmina Mihajlović, tenor Vanja Biserčić, Vojin Aleksić, violina, trijie pijanista: Iva Vuković, Milivoje Veljić i Miloš Mihajlović, glumac Vukašin Jovanović.

Program počnje u 18 sati, ulaz jeslobodan.

Muzej nauke i tehnike na Dorćolu jedan je od tri izložbena prostora u centru Beograda kojima je obuhvaćena postavka “Iz veka u vek”, a kojom Radio Beograd želi da ispriča svoju stogodišnju istoriju.

U okviru ove “trodelne” izložbe, koaj će trajati do 31. oktobra, Muzeju nauke i tehnike pripala je uloga domaćina programima i radioniocama, čiji je zadatak da podsetite na same početke i na tehnički razvoj radija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari