Drugi dan 11. Bašta Festa: 9 filmova iz 8 zemalja 1Foto: Tanja Drobnjak

Drugog dana 11. Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, u petak 5. jula prikazano je devet ostvarenja autora i autorki iz osam zemalja.

Na sceni Open Air Borići publika je u programskom bloku “I dalje sami” gledala filmove “Komšije bubice” (Filip Zadro, Hrvatska), “Štoperica” (Simon Hubert, Francuska), “Kod Joane” (Sandrine Collard, Belgija), “Distanca” (Dana Rogoz, Rumunija), i “Budućnost je svetla i nepodnošljiva” (Milena Grujić, Srbija).

U bloku “Mama” prikazani su filmovi “Škafetin” (Paško Vukasović, Hrvatska), “Ljubav nema ništa s tim” (Yotam Knispel, Izrael), “Ne plači” (Niccolo Corti, Italija) i “You Land” (Debora Maite, Škotska/Velika Britanija).

Film “Štoperica” na Bašta Festu imao je svoju srpsku premijeru, a među gostima Bašta Festa bili su reditelj Simon Hubert i glavni glumac Mathieu Demy.

O ovom ostvarenju, u kome glavni protagonista Didije pokušava da okonča svoj život, reditelj Simon Hubert je rekao:
“Moj film govori o samoubistvu, ali takođe i o konfrontaciji sa društvom koje nije briga za vas. Čak i u takvoj situaciji, nikog nije briga što to želite. Film je kritički nastrojen prema društvu koje je slepo za tuđu patnju”.

Proslavljeni francuski glumac i reditelj Mathieu Demy, između ostalog, poznat je po prošlogodišnjoj ulozi u filmu “Nula kalorija” Jessice Hausner, ali i po svom višedecenijskom glumačkom i autorskom radu u domenu kratkog i dugometražnog igranog filma, kao i televizijskim produkcijama.

O saradnji sa Hubertom i ovom ostvarenju, on je rekao:

“Mislim da je ovaj film veoma zabavan. Najbolje komedije uvek imaju tragičnu temu, a mislim da je Hubertov pristup bio takav da ovu ozbiljnu temu učini malo lakšom”.

Na Bašta Festu je bila i rumunska glumica Dana Rogoz, koja je filmom “Distanca” debitovala kao rediteljka i scenaristkinja.

U ovom ostvarenju, tražeći seosku kuću u Rumuniji, poslovna žena vodi svoju prijateljicu na autentično seosko iskustvo. Njihov boravak u staroj kući dobija zastrašujući obrt kada lokalac nasilno zahteva novac koji je pozajmio, uvlačeći ih u noćnu moru gde kriminal i strah eskaliraju.

„Prvi put sam na Bašta Festu i mnogo me raduje što dolazim da bih predstavila svoj debitantski rediteljski film. Posebno volim dolaske na festivale poput ovog – festivale koje neguju zajedništvo, koji se ne održavaju u velikim urbanim sredinama i koji nama, kao autorima, omogućavaju da upoznamo i osetimo život lokalne zajednice”, rekla je ova filmska autorka, čiji film je takođe imao srpsku premijeru.

“Dragocena je prilika da se družimo sa kolegama iz filmske industrije, razmenjujemo mišljenja i bolje se upoznamo. Na velikim festivalima za to nemamo vremena – gosti i publika su rasuti i teško je povezati se međusobno. A to je, po mom mišljenju, najvažnije od svega.“

U takmičarskom programu festivala na repertoaru je 25 kratkih igranih filmova iz 17 zemalja.

Glavni žiri festivala čine glumica Hana Selimović, reditelj Vladimir Tagić i producentkinja Jelena Angelovski, koji će odlučivati o nagradama za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), i najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija).

Osim toga, tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri, a ove godine je to direktor fotografije Aleksandar Karaulić.
U muzičkom programu Bašta Festa ove godine nastupaju DJ Jackie, Funk Technik Group – FTG, i DJ Nikolu Vemića, uz tradicionalno Čola veče.

Muzički program se održava na plaži Rača pored reke Drine od 23 časasvake noći u toku trajanja festivala.
Festival tradicionalno zatvara dugometražno ostvarenje koje je, prema mišljenju Bašta tima, obeležilo proteklu godinu.

Na ovogodišnjem festivalu 7. jula, nakon dodele nagrada, na Open airu u parku “Borići”, publika će imati priliku da pogleda film “Za danas toliko” reditelja Marka Đorđevića, koji će nakon projekcije zatvoriti festival.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari