Drugi deo Festivala francuskog filma na Ušću – od 4. do 7. jula 1Foto: Promo

Festival francuskog filma svoje šesto izdanje nastavlja projekcijama filmova na platou između dve kule poslovnog i šoping centra “Ušće” na Novom Beogradu od četvrtka, 4. jula do nedelje, 7. jula. Projekcije počinju u 21 čas, a ulaz je slobodan.

U bioskopu na otvorenom biće prikazani filmovi “Gospodin Blejk”, “Samo nas dvoje”, “Slučaj Goldman” i “Drugi čin”.

Ostvarenje „Gospodin Blejk“ Žila Legardinijea (glavna uloga Džon Malkovič) biće prikazano u četvrtak, 4. jula. Otkad je izgubio ženu, Endru Blejk nema volje ni za čim. Odlučuje da ode iz Londona i vrati se u Francusku, u kuću gde su se njih dvoje upoznali, međutim putovanje u stara sećanja o lepim danima ne odvija se kako je predvideo.

U petak, 5. jula publika će imati priliku da pogleda film „Samo nas dvoje“ u režiji Valeri Donzeli. Kada je Blanš upoznala Gregoara, pomislila je da je to čovek kog je celog života tražila. Ubrzo se zaljubljuju jedno u drugo i odlučuju se za zajednički život. Par se seli, Blanš se udaljuje od svojih roditelja i svoje sestre bliznakinje i počinje da živi novi život. Međutim, kako vreme prolazi, shvata da je ljubav njenog života izuzetno posesivan i opasan čovek.

Projekcija filma „Slučaj Goldman“ Sedrika Kana biće održana u subotu, 6. jula. U aprilu 1976. godine, odvija se suđenje Pjeru Goldmanu, ekstremnom levičaru optuženom za četiri oružane pljačke u kojima su stradale dve apotekarke. On tvrdi da je nevin i za veoma kratko vreme u javnosti postaje ikona intelektualne levice. Mladi advokat Žorž Kiežman ga brani. Međutim, njihovi odnosi u toku suđenja postaju zategnuti. Goldman provocira sud rizikujući da dobije nastrožiju kaznu.

Film koji je otvorio ovogodišnji festival u Kanu „Drugi čin“ Kentena Dipijea biće prikazan u nedelju, 7. jula. Priča ovog filma prati Florans koja želi da upozna Davida, čoveka u kog je slepo zaljubljena, sa svojim ocem Gijomom. Međutim, David nije zainteresovan za ozbiljnu vezu sa Florans i želi da je se otarasi tako što će je oterati u zagrljaj svog druga Vilija. Njih četvoro nalaze se jednog dana u restoranu usred nedođije…

Festival francuskog filma organizuju Francuski institut u Srbiji, MegaCom Film i mts Dvorana, uz podršku generalnog pokrovitelja Telekom Srbija, kao i drugih sponzora Mlekoprodukt – Ile-de-France, MPC Properties, L’Oréal Balkan, Silosi Beograd, TV5 Monde i Opštine Stari grad.
Više informacija o programu može se naći na festivalskom sajtu: https://festivalfrancuskogfilma.rs/ i na sajtu Francuskog instituta u Srbiji: https://www.institutfrancais.rs/festival-francuskog-filma-2024/ kao i na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari