drugi svetski rat, dan d, iskrcavanje u NormandijiFoto: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia

Danas se obeležava 80. godišnjica Dana D, savezničke invazije na obale Normandije u Francuskoj. Operacija Overlord, kako je bila poznata, označila je najveću invaziju u vojnoj istoriji i rezultirala porazom nacističkih snaga kod Remsa.

Sajt Dedlajn izdvojio je pet najboljih filmova koji govore o operaciji, ali i o akterima koji su učestvovali u donošenju ključnih odluka, poput britanskog premijera Vinstona Čerčila.

„Najduži dan“ (The Longest Day)

„Najduži dan“ je američki epski ratni film iz 1962. baziran na istoimenoj knjizi Kornelijusa Rajana iz 1959. godine o iskrcavanju u Normandiji na Dan D. Osim onoga što se događalo sa strane saveznika, film prikazuje i šta se događalo na strani okupatora. U njemu su glumili Džon Vejn, Robert Rajan, Ričard Barton, Henri Fonda, Edi Albert i Pol Enka.

„Velika crvena brigada“ (The Big Red One)

Ratni film „Velika crvena brigada“ iz 1980. godine napisao je i režirao Semjuel Fuler. Radnja filma prati narednika i četiri člana njegove jedinice koji pokušavaju da prežive Drugi svetski rat dok idu iz bitke u bitku širom Evrope. U filmu su glumili Li Marvin, Mark Hamil, Robert Karadin, Bobi Di Ćiko i Keli Vord.

„Spašavanje redova Rajana“ (Saving Private Ryan)

Nagrađivani film Stivena Spilberga iz 1998. godine prati grupu američkih vojnika nakon iskrcavanja u Normandiji. Oni odlaze iza neprijateljskih linija kako bi pronašli redova Rajana i obezbedili mu bezbedan odlazak kući nakon što su sva njegova braća ubijena u ratu. Scenario za film napisao je Robert Rodat, a u njemu su glumili Tom Henks, Met Dejmon, Tom Sajzmor, Edvard Berns, Beriy Peper, Adam Goldberg, Vin Dizel, Ted Danson i drugi poznati glumci.

„Čerčil“ (Churchill)

Radnja istorijske drame Džonatana Teplickaja iz 2017. godine dešava se devedeset šest sati pre invazije na Normandiju. Prati britanskog premijera Vinstona Čerčila koji se bori sa svojom skepsom prema operaciji, za koju veruje da će se završiti katastrofom. Čerčila je u filmu igrao Brajan Koks, a ostatak glumačke ekipe uključuje Mirandu Ričardson, Džona Sleterija, Džulijanu Vedhem i Elu Pernel.

„Najmračniji čas“ (Darkest Hour)

Reditelj Džo Raj zaslužan je za ratnu dramu „Najmračniji čas“ iz 2017. godine. Radnja filma dešava se tokom maja 1940. godine, u trenutku u kojem sudbina savezničkog otpora prema nacistima zavisi od Vinstona Čerčila. On mora da odluči da li hoće da pregovara s Adolfom Hitlerom ili će mu se suprotstaviti, makar time rizikova kraj Britanskog carstva. U filmu igraju Gari Oldman, Lili Džejms, Kristin Skot Tomas, Ben Mendelson, Ronald Pikap i Nikolas Džouns, piše Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari