Na konkurs Filmskog centra Srbije za sufinansiranje projekata u domaćoj kinematografiji stiglo je 206 prijava. Prvi veliki javni konkurs u pet kategorija (sufinansiranje proizvodnje dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, završetka dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, proizvodnje dokumentarnih srednjometražnih i kratkometražnih filmova, razvoja projekata dugometražnih filmova i stimulacija kvaliteta), raspisan posle pauze od gotovo dve godine, završen je 10. novembra u ponoć, a juče je bio poslednji dan kada su primljene prijave poslate poštom (sa poštanskim žigom sa najkasnijim datumom 10. novembar).

Prema rečima direktora FCS-a Bobana Jevtića, od ukupne cifre, 102 prijave odnose se na dugometražne igrane i dokumentarne filmove, a sledeća faza konkursa je provera dokumentacije. Komisije su, kako kaže, već počele da rade, a najdalje do 10. decembra biće poznati rezultati konkursa.

– Ukupni budžet Filmskog centra Srbije, u svih pet kategorija konkursa, iznosi 150 miliona dinara. Maksimalni iznos sredstava koji se u kategoriji za sufinansiranje dugometražnog igranog i dokumentarnog filma dodeljuje po jednom projektu je 25 miliona dinara. Povećali smo svote za razvoj projekta, te će sada producenti moći da pripreme scenario, posećuju festivale i skupljaju novac sa drugih strana. Ideja je da uđemo u evropske tokove i da se približavamo idealu da državno učešće, sa svim finansijskim podsticajima (incentives), u nekom filmskom projektu ne može da bude veće od 50 odsto. Da inspirišemo ljude da sami počnu da tragaju i za drugim izvorima finansiranja, a ne samo od državnog novca – objašnjava direktor i dodaje da je, kako nije bilo konkursa dve godine, ovo trenutak kada treba podvući crtu i raditi onako kako treba i kako slični filmski centri u regionu i rade.

Na pitanje po kom će principu raditi komisije, tj. da li će više novca davati manjem broju filmova ili će, kao i do sada, veliki broj projekata dobiti ponešto, odgovara da je njegova želja kao direktora FCS-a bila da se deli više novca manjem broju filmova.

– Mislim da postoji loša tradicija da se pomalo novca daje raznim projektima koji onda ne mogu da se pomaknu sa mrtve tačke. To više neće biti slučaj – zaključuje Jevtić.

Novi konkursi za sufinansiranje projekata u domaćoj kinematografiji biće otvoreni već u februaru.

Miljenko Jergović u komisiji

Ko će dobiti sredstva u kategoriji sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova odlučivaće članovi komisije: Predrag Gaga Antonijević, Miljenko Jergović, Rajko Petrović, Nikola Majdak i Ivan Ikić. Za kategoriju dokumentarnih srednjometražnih i kratkometražnih filmova zaduženi su: Filip Markovinović, Zoran Popović, Srđan Radmilović, Aleksandra Milovanović i Vladan Petković, a za završetak dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova i sufinansiranje razvoja projekata dugometražnih filmova: Dragan Jeličić, Nevena Matović, Dušan Čavić, Nikola LJuca i Vanja Kranjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari