Duh i dah Hercegovine u Kragujevcu: Izložba „Pejzaži” Angeline Vukosav u Malom likovnom salonu 1Foto: Privatna arhiva

 

Samostalna izložba crteža i akvarela „Pejzaži” Angeline Vukosav, slikarke iz Nevesinja otvara se večeras, u 19 sati u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja Šumadije u Kragujevcu.

– Serija pejzaža koju izlažem u Kragujevcu je najnovija i nastala je ove godine. Specifična je po kombinaciji crvenkasto žućkastog kolorita koji dominira atmosferom pejzaža. Suptilno, tu su crvena i žuta boja – boje mojih emocija i doživljaja Heregovine u datom trenutku. Pejzaž Hercegovine je moj život, ljubav, tema, trenutak i stvaralaštvo. Inspirisana sam hercegovačkim dahom, pokretom lista, oblacima koji idu nebom, olujom, vazduhom, atmosferom, kaže slikarka za Danas, dodajući da se raduje izložbi i nada se da će na njoj Kragujevčani „osjetiti duh Hercegovine”.

Istog je mnjenja i Marija Matović, master likovnih umetnosti iz Kragujevca, po kojoj nam likovna umetnica Angelina Vukosav u Kragujevac „donosi dašak prirode sa juga BiH i RS”.

„Sve na svetu biva najpre klica, pa stabljika, pa pupoljak, cvet, i najzad plod”, citira ona u katalogu izložbe u kragujevačkom MLS zapis Desanka Maksimović i dodaje: „Angelina Vukosav posve je plodna umetnica na kreativnom polju. Pored brojnih kolektivnih iza sebe ima 16 samostalnih izložbi, više stipendija i nagrada, u Nevesinju vodi galeriju KC ’Nebojša Glogovac’, a pored likovnog stvaralaštva aktivno i piše pesme”.

– Izložba pred nama se oslanja na prethodne cikluse, ali sada u novoj postavci, novom koloru i u novom formatu. Poruka koju nosi je i dalje ista, kako i sama govori: „Cilj izložbe je skrenuti pažnju na prirodu, pejzaž i na život”, navodi Marija Matović.

Po njenim rečima: „Angelinini radovi su nosioci dijaloga čoveka i prirode, a Priroda je deo čoveka kao što je i čovek deo Prirode. Odsustvo čoveka je samo privid i odraz prostranstva pejzaža koji stvara”.

Angelina Vukosav (27) rođena je u Nevesinju (RS, BiH), gde i danas živi i radi.

Osnovne i prve master studije završila je na Akademiju likovnih umetnosti Trebinje, Univerzitete u Istočnom Sarajevu, smer Likovna umetnost – grafički dizajn, kao najbolji student. Druge master studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na smeru Slikarstvo u klasi prof. dr Bojana Novakovića, kao jedan od najboljih studenata. Trenutno je na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Do sada je samostalno izlagala u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, dok su njeni radovi izlagani i u Rusiji a nalaze se u privatnim kolekcijama u SAD i Kanadi.

Izložba „Pejzaži” u kragujevačkom Malom likovnom salonu otvorena je do 2. decembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari