U četvrtak je u Bukureštu otvoren 20. Enesku muzički festival, i tokom 25 dana u rumunskoj prestonici će se održavati koncerti i opere, uz prestižne izvođače iz celog sveta, kao što su dirigenti Danijel Barenboim i Zubin Mehta. Direktor festivala Joan Holender (do prošle godine na čelu Bečke opere) kaže da je, „u ovo vreme finansijske krize u Evropi lepo podsećati ljude da je duhovno obogaćivanje važno kao i materijalno blagostanje“.


Očekuje se da će klavirskim resitalima, simfonijskim koncertima i drugim nastupima, na kojima će biti izvođena muzika Mocarta, Lista, Bruknera i Eneskua, biti na desetine hiljada ljudi, pošto cene ulaznica nisu skupe. Na spisku izvođača su i 13 velikih svetskih orkestara (Izraelska filharmonija, Nacionalni orkestar Francuske, Londonski simfonijski orkestar), kao i proslavljeni solisti poput francuske pijanistkinje Helene Grimo, Rusa Borisa Berezovskog i Kineza Li Jundija.

Indijski dirigent Zubin Mehta će dobiti nagradu za životno delo od Rumunske muzičke akademije. Mehta je odustao od studija medicine i postao jedan od vodećih dirigenata na svetu, a 40 godina je predvodio Izraelsku filharmoniju. Ovaj festival je nastao 1958. godine, u čast rumunskog kompozitora i violiniste Georga Eneskua, ali ga je komunistički režim zabranio 1971. Ponovo je aktuelizovan 1989. godine, posle pada diktatora Nikolae Čaušeskua. Sada se održava svake druge godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari